Csak a kitartás számít

Négy különböző diéta összehasonlításából az derült ki, hogy a szigorúan adagolt zsírt, szénhidrátot és fehérjét tartalmazó étrend nem feltétlenül hatékonyabb a testsúly és a zsírtömeg csökkentésében, mint egyszerűen a kalóriabevitel korlátozása.

Az eredmények szerint mindegy, miből származik a kalória, a lényeg, hogy a fogyókúrázó csökkentse a bevitelt.

A Baton Rouge-i Pennington Biogyógyászati Kutató Központ munkatársai Dr. George Bray vezetésével több száz túlsúlyos és elhízott személyt osztottak véletlenszerűen négy fogyókúrás csoportba: átlagos fehérjét tartalmazó, zsírszegény és több szénhidrátot tartalmazó; fehérjedús, zsírszegény és több szénhidrátot tartalmazó; átlagos fehérjét, sok zsírt és kevesebb szénhidrátot tartalmazó; valamint fehérjedús, több zsírt és kevesebb szénhidrátot tartalmazó diétát jelöltek ki számukra. Mindegyik diéta körülbelül napi 750 kalóriával csökkentette a résztvevők kalóriabevitelét.

A kutatók hat hónap és két év elteltével ellenőrizték a diéták eredményeit. Hat hónap után a résztvevők több mint négy kilogramm zsírt, és közel két kilogramm zsírmentes testtömeget vesztettek, ennek egy részét azonban a kétéves ellenőrzésre visszanyerték. A résztvevők két év elteltével több mint három és fél kilogrammos testtömeg-csökkenést tudtak fenntartani, amibe 1,2 kg hasi zsírcsökkenés is beletartozott. Az eredmények alapján azonban nem lehetett kimutatni eltérést a leadott testtömeg és zsír tekintetében a diéták között.

Bray elmondta, hogy a fogyást egyetlen tényezővel lehetett előre jelezni: a terápiás fegyelemmel. Az együttműködőbb résztvevők többet fogytak, mint azok, akik kisebb terápiahűséget mutattak. Az eredményekből tehát azt a következtetést lehet levonni, hogy mivel sokak számára jelent nehézséget a fogyókúra betartása, mindenkinek olyan diétát érdemes választania, amely mellett a legkönnyebben ki tud tartani. Bray úgy véli, hogy a jövőbeni kutatásoknak arra kell választ adniuk, hogyan lehet a leghatékonyabban rávenni az embereket arra, hogy kitartsanak fogyókúrájuk mellett.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt erősen vagy közepesen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra