Büntetés vagy jutalmazás? Ez a hatékonyabb!

Nagyon régóta foglalkoztatja a pszichológusokat, hogy mivel lehet igazán hatni az emberekre, mi szükséges ahhoz, hogy hatékonyan megváltoztathassuk a viselkedést: a jutalom van inkább hatással ránk vagy pedig a büntetés?

Egy nemrég megjelent tanulmány szerzői szerint a büntetésnek, pontosabban a veszteségnek jóval nagyobb hatása van a viselkedésünkre, mint a jutalmazásnak. A Cognition című szaklapban megjelent írás szerzői, a St. Louis-i Washington University kutatói 88 egyetemista bevonásával végeztek kísérleteket, melyből kiderült, hogy a büntetéstől, veszteségtől való félelem akár háromszor olyan hatással lehet az emberekre, mint a jutalom.

Bölcsen büntetni?

A büntetésre szükségünk van, a gyereknek még inkább, ha azt akarjuk, hogy ne gátlástalan, megzabolázhatatlan felnőtt váljék belőle. De hol a határ? Kattintson!

Az egyik kísérlet során az egyetemisták kattogó hangokat hallgattak, és meg kellett határozniuk, hogy a jobb vagy a bal fülükben hallottak több kattanást. Egy másik kísérletben egy képernyőn figyeltek felvillanó fényeket, és szintén azt kellett meghatározniuk, hogy jobb vagy bal oldalon láttak több fényt.

A fényvillanások, illetve a kattogó hangok véletlenszerűek voltak a két oldalon, és gyakran nagyon közel voltak egymáshoz, így a feladatok komoly kihívást jelenthettek a diákoknak, akik nem lehettek biztosak abban, hogy valóban helyes választ adtak-e.

Minden választás után megjutalmazták, illetve megbüntették a diákokat, méghozzá úgy, hogy néhány centet biztosító tokent kaptak, illetve ugyanannyit vettek el tőlük. Amikor a diákok jutalmat kaptak, hajlamosak voltak megismételni a korábbi választásukat, míg ha büntetést, akkor elkerülték a korábbi választásukat.

A jutalmat, illetve a büntetést 5, 10, 15, 20 vagy 25 centben határozták meg, és minél nagyobb volt az összeg, a jutalomra adott reakció (vagyis a korábbi választás megismétlése) annál erőteljesebb lett. Hasonló hatást azonban nem találtak a veszteséget elkerülő diákoknál: a döntésüket nem befolyásolta, hogy mekkora összeget vontak le tőlük. Ezek a tendenciák mindkét csoportban azonosak voltak, vagyis a hangokat, illetve a fényeket megfigyelők ugyanúgy reagáltak.

A korábbi, büntetéssel és jutalmazással foglalkozó kutatásokban jóval bonyolultabb viselkedésmintákat tanulmányoztak, és ezekben meglehetősen nehéz volt elkülöníteni, hogy pontosan milyen hatása volt a jutalomnak, illetve a büntetésnek. A jelenlegi kutatás sokkal pontosabban mérhette a jutalom és büntetés hatásait.

A büntetés hatásosabb

A büntetés hatásosabb


"Azt hihetnénk, hogy 25 cent megnyerésének ugyanolyan erős hatása van, mint amikor 25 centet elveszítünk, de ez egyáltalán nem igaz" - mondta Jan Kubanek neurobiológus, a kutatás vezető szerzője. A szakember szerint a jelenség oka az evolúcióban keresendő: "Az emberek számára a veszélyek elkerülése sokkal nagyobb biztonságot jelent, mint az, ha jutalmat kapnak valamiért. Ez utóbbinak nincsenek akkora hatásai az életünkre.

Vagyis, ha tudjuk, hogy hibáztunk és erre valaki vagy valami figyelmeztet is minket, akkor a következő hasonló helyzetben nagyobb eséllyel cselekszünk úgy, hogy a hibát elkerüljük."

A szakemberek szerint a negatív visszajelzéseknek, kritikáknak egyáltalán nem kell erőteljesnek vagy szigorúnak lennie, mert a kutatásból az derült ki, hogy a negatív visszajelzések mértéke egyáltalán nincs befolyásoló hatással a viselkedésünkre: mindenképpen úgy fogunk cselekedni, hogy a hibákat elkerüljük.

A kutatási eredményeknek nagy hatása lehet például a tanulásra és a tanításra, ha ugyanis a tanárok megtanulják hatékonyan használni a negatív visszajelzéseket, azzal jobb eredményeket érhetnek el a diákok viselkedésének befolyásolásában. Például a tesztekben nem a jó válaszokért kell pontokat adni, hanem a rosszakért pontokat levonni. Ez arra motiválhatja a diákokat, hogy a következő alkalommal ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.

A kutatók következő lépésként azt kívánják tanulmányozni, hogy pontosan milyen neurológiai folyamatok zajlanak le az agyban a jutalmazás, illetve a büntetés hatására.

Forrás: Science Direct

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag