Az új agysejtek törlik a korábbi emlékeinket

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mindenki tudja, milyen nehéz visszaemlékezni a kisgyermekkorunkra, különösen a hároméves korunk előtti időszakra. A kutatók úgy vélik, megtalálták a magyarázatot erre a jelenségre.

Kutatók azt állítják, hogy az életkor előrehaladásával az új agysejtek növekedése gyakorlatilag felülírja a meglévő sejteket, és ezáltal törli a korai emlékeket.
"A gyermekkori amnézia (infantilis amnézia) az első néhány évben bekövetkezett események emlékeinek hiányára utal. Az emberek többsége általában nem tud visszaemlékezni a 2-3 éves korában történtekre" - magyarázta a kutatást vezető Katherine Akers, a torontói gyermekkórház neurobiológiai laboratóriumának munkatársa. "Ez azonban nem abból ered, hogy a gyerekek ebben az életkorban nem hoznak létre emlékeket. A lányom például 3 éves korában lelkesen és részletesen számolt be korábbi állatkerti sétáiról a nagymamával. Most azonban, 5 évesen, nem emlékszik ezekre az eseményekre - az emlékeket hamar elfelejtette."

Új agysejtek miatt törlődnek az emlékek (Fotó: Europress)

Új agysejtek miatt törlődnek az emlékek (Fotó: Europress)


Mivel a hippokampusz fontos szerepet játszik az emlékezésben, sok kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogyan járulnak hozzá az új idegsejtek az új emlékek kialakulásához. A vizsgálatok jellemzően azt mutatták, hogy a neurogenézis szintjének csökkenése rontja az új emlékek kialakulását. Miközben azonban az új idegsejtek beépülnek a hippokampuszba, a kutatók szerint befolyásolhatják a meglévő emlékeket. Amint az új neuronok beépülnek, szükségszerűen újraalakítják a hippokampusz "áramköreit", és ez az újraformálás az ezekben az áramkörökben tárolt adatok (emlékek) leépüléséhez vezethet.


Az új kutatásban a kanadai kutatók úgy tesztelték elméletüket, hogy felnőtt egerekben mesterségesen fokozták a tanulás után bekövetkező neurogenézis szintjét.

"Azt feltételeztük, hogy a hippokampuszban végbe menő neurogenézis magas szintje alapvetően ellentmond a stabil memóriatárolásnak" - magyarázta a szakértő. "Bár fiatal egerek (és emberek) képesek az emlékek létrehozására, a neurogenézis magas szintje felülírja ezt az információt, és az emlékek elfelejtéséhez vezet. Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy amikor kísérletünkben csökkentettük a fiatal egerekben a neurogenézis szintjét, viszonylag jobban meg tudták őrizni ezeket a korai emlékeket, amelyeket máskülönben elfelejtettek volna."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag