Az ikrek tovább élnek. De miért?

Kövessen minket!

Rendkívül hasznos dolog, ha az embernek ikertestvére van, és nem csak azért, mert biztosan akad valaki, akivel közösen tudja ünnepelni a születésnapját. Egy friss kutatás szerint az ikrek tovább élnek, mint a többség, és az egypetéjű ikrek még annál is tovább.

A statisztikák szerint a legtovább az egypetéjű ikerférfiak élnek, sokkal alacsonyabb körükben a halálesetek száma fiatal korban - akut esetek miatt (mint például egy baleset) - és 65 év felett természetes okokból. És mint kiderült, ennek a hosszú életnek semmi köze a DNS-hez, hanem az okozza, hogy az ember sosincs igazán egyedül.
"Nagyon előnyös, hogy van valaki az ember életében, aki közel áll hozzá és törődik vele" - mondta David Sharrow, a University of Washington kutatója, a tanulmány szerzője. - "Olyan anyagi vagy lelki támogatást képesek nyújtani, ami elősegíti, hogy az ember tovább éljen."
Az ikrek tovább élnek, mint a többség

Az ikrek tovább élnek, mint a többség


De vajon miért élnek tovább a férfiak, mint a nők? Nos, a kutatók úgy vélik, akad egy megfelelő válaszuk. Sharrow szerint a férfiak alapvetően kockázatosabb életet élnek, ezért nagyon hasznos, hogy van valaki mellettük, aki megvédi őket, vagy esetleg megakadályozza a nem túl okos cselekedeteket.
Ami az egypetéjű ikreket illeti, elég egyértelmű, hogy a szorosabb kötelék okozza a hosszabb életet. A kutatás során a Danish Twin Registry 2932 azonos nemű ikerpárját vizsgálták meg, akik 180 és 1900 között születtek és megélték a 10 éves kort. Az eredményeket utána összevetették az általános populáció életéről szóló adatokkal.
Ennek a kutatásnak a legfőbb eredménye, hogy rávilágít arra, mennyire fontosak a szociális kapcsolatok az ember egészsége szempontjából. Hasonló eredményt hozott, mint amit a házaspárokról késztettek, hiszen ők is tovább élnek, mint az egyedülállók.
Persze többféle ok is szerepet játszhat. Például a nős férfiak azért is élhetnek tovább, mert sokkal gyakrabban mennek el orvoshoz, mint az agglegények, és van, aki gondoskodik róluk, ha betegek lesznek. Mindenesetre, akinek ikertestvére van, gyorsan ölelje meg, hiszen neki köszönhetően nagy valószínűséggel túléli kortársait.

Már régóta tudott, hogy azok a nők, akinek a családjában már születtek ikrek, maguk is nagyobb valószínűséggel adnak életet ikreknek, s végre kezdenek rájönni, hogy miért.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag