Az autisták jó problémamegoldók?

Kövessen minket!

Az autisták akár 40 százalékkal gyorsabban képesek megoldani a problémákat - legalábbis a Human Brain Mapping szakfolyóiratban közzétett, az Université de Montreal és a Harvard Egyetem által közösen végzett tanulmánya szerint.

A vizsgálat keretében a résztvevőket arra kérték, hogy oldják meg a standard Raven-teszt (RSPM) feladatait, amely a hipotézis-tesztelést, a problémamegoldó és tanulási képességeket méri.

"Bár mindkét csoport azonos pontossággal végezte el az RSPM tesztet, az autista csoport gyorsabban válaszolt, és úgy tűnik, a problémamegoldás felgyorsításához az agyuk perceptuális régióját is használták" - nyilatkozta Isabelle Souličres, a Harvard Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője, aki kutatásait a montreali egyetemen folytatta le. "Néhány bíráló azzal érvelt, hogy az autisták összetettsége miatt képtelenek lesznek megoldani a Raven-tesztet, kísérletünk azonban azt bizonyította, hogy az autisták ugyanolyan hatékonysággal megoldották, és a nem autistákhoz képest fejlettebb észleléssel rendelkeznek."

A tanulmányban tizenöt autista és 18 nem autista személy vett részt. Az alanyok 14 és 36 év közöttiek voltak, és a Wechsler Felnőtt Intelligencia Skálán elért előzetes eredményeik alapján csoportosították őket.

A résztvevők idegműködését a Raves-teszt alatt mágneses rezonancia vizsgálattal figyelték. Bár az autizmus gyakori idegfejlődési zavar, amelyet az információfeldolgozásban és elemzésben tapasztalható lényeges eltérések jellemeznek, a kísérlet azt mutatta, hogy az autisták hatékony érvelési képességekkel rendelkeznek, amit perceptuális erejükre alapoznak.

"Ez a tanulmány a korábbi eredményekre épít, és segít az oktatóknak abban, hogy az autisták intellektuális képességeit kiaknázhassák" - állítja Laurent Mottron kutató, a montreali egyetem pszichiátria professzora. "Az autisták határait állandóan tágítani kellene, és oktatási segédanyagaikat nem szabadna leegyszerűsíteni."

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +14 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a ködök sokfelé tartósan megmaradnak, helyenként fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag