Az alváshiány ezt teszi az agyunkkal

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az alváshiány vagy az alvás hosszan tartó korlátozása növekvő ingerlékenységet, romló hangulat, depressziós érzést, haragot és a szorongást vált ki. Az alváshiány felfokozott érzelmi állapothoz vezethet, s jelentősen megviseli az egész szervezetet. Nem véletlen, hogy az alvás korlátozása vallatóeszközként is ismert.

Egy alváshiány tanulmány résztvevői a londoni Imperial College-ban nagyobb stressz és a dühöt tapasztaltak, mint a kontrollcsoport pihent tagjai, pedig a feladatuk egy egyszerű kognitív teszt kitöltése volt csupán. 

Az agyi képalkotó eljárások ma már képesek felfedni, hogy miért vezethet az alváshiány irracionális érzelmi válaszokhoz. Az agy érzelmi központja az amygdala, amelyről kimutatták, hogy 60 százalékkal magasabb aktivitást mutat a kialvatlan személyek esetében, mint a pihenteknél. A heves érzelmi reakciók ezt a szintkülönbséget jól megmutatták.

Alváshiány
Az alváshiány  megváltoztatja az agy működését. Veszélyes állapot

A kutatók azt is kimutatták, hogy az alvásmegvonás megszakította a kapcsolatot az amigdala és a mediális prefrontális kéreg között. Rájöttek, hogy a mediális prefrontális kéreg maga szabályozza amigdala működését, s az alvásmegvonás miatt az amigdala túlreagálja a negatív ingereket, mert megszűntek a kapcsolatok azzal az agyi területtel, amelyek általában mérsékeli az érzelni választ.


A kaszinótulajdonosok előtt régóta pontosan ismert, hogy a fáradt játékosok hozzák a kockázatos döntéseket. Az éles fény, zaj, és ablaktalanság célja, hogy megakadályozzák az idő múlásának érzékelését. A Duke University kutatói 2011-ben egy szerencsejáték kísérletet során a kialvatlanság és az irracionális döntések kapcsolatát az agyi aktivitás megfigyelésével is alátámasztották. Az alváshiányt a szerencsejátékban kockáztatóbbá és optimistábbá tesz.

A másik terület az agyban, amely szenved a drasztikusan alváshiány miatt, az a hippokampusz. Ez az agyi régió kritikus szerepet játszik az új emlékek tárolásában. Amikor az embereket megfosztják az alvástól az új információk memorizálásának képessége jelentősen csökken. A hippokampusznak szüksége van az alvásra, hogy a rögzített új információkat egy másik tárolási helye mozgassa át az agyban. Ez akadályozza meg az emlékek eltárolását.

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát. Részletek!

Azoknál az embereknél, akik eleve nem alszanak eleget, ront a helyzeten, ha olyan eszközökkel dolgoznak, amelyek kék fényt bocsátanak ki. Ez a fény ugyanis nehezebbé teszi az elalvást, tovább rontva a mennyiségi és minőségi alvást. Ezért nem javasolják, hogy elalvás előtt képernyős kommunikációs eszközöket (okostelefont, tabletet, számítógépet, tévét) használjunk.

Az alvás nagy érték a számunkra, mert az azzal töltött idő elengedhetetlen az okosabb és jobb döntések meghozatalához, amelyek pedig a boldogabb életvitelhez vezetnek.

Forrás: theconversation.com 

 

 

 

 

 

 

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

30956

Orvos válaszol
Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+4, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt az Alföld és a Duna-Tisza közének nagy részén alig zavarják majd felhők a szikrázó napsütést, másutt változóan felhős időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag