Az alváshiány ezt teszi az agyunkkal

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az alváshiány vagy az alvás hosszan tartó korlátozása növekvő ingerlékenységet, romló hangulat, depressziós érzést, haragot és a szorongást vált ki. Az alváshiány felfokozott érzelmi állapothoz vezethet, s jelentősen megviseli az egész szervezetet. Nem véletlen, hogy az alvás korlátozása vallatóeszközként is ismert.

Egy alváshiány tanulmány résztvevői a londoni Imperial College-ban nagyobb stressz és a dühöt tapasztaltak, mint a kontrollcsoport pihent tagjai, pedig a feladatuk egy egyszerű kognitív teszt kitöltése volt csupán. 

Az agyi képalkotó eljárások ma már képesek felfedni, hogy miért vezethet az alváshiány irracionális érzelmi válaszokhoz. Az agy érzelmi központja az amygdala, amelyről kimutatták, hogy 60 százalékkal magasabb aktivitást mutat a kialvatlan személyek esetében, mint a pihenteknél. A heves érzelmi reakciók ezt a szintkülönbséget jól megmutatták.

Alváshiány
Az alváshiány  megváltoztatja az agy működését. Veszélyes állapot

A kutatók azt is kimutatták, hogy az alvásmegvonás megszakította a kapcsolatot az amigdala és a mediális prefrontális kéreg között. Rájöttek, hogy a mediális prefrontális kéreg maga szabályozza amigdala működését, s az alvásmegvonás miatt az amigdala túlreagálja a negatív ingereket, mert megszűntek a kapcsolatok azzal az agyi területtel, amelyek általában mérsékeli az érzelni választ.


A kaszinótulajdonosok előtt régóta pontosan ismert, hogy a fáradt játékosok hozzák a kockázatos döntéseket. Az éles fény, zaj, és ablaktalanság célja, hogy megakadályozzák az idő múlásának érzékelését. A Duke University kutatói 2011-ben egy szerencsejáték kísérletet során a kialvatlanság és az irracionális döntések kapcsolatát az agyi aktivitás megfigyelésével is alátámasztották. Az alváshiányt a szerencsejátékban kockáztatóbbá és optimistábbá tesz.

A másik terület az agyban, amely szenved a drasztikusan alváshiány miatt, az a hippokampusz. Ez az agyi régió kritikus szerepet játszik az új emlékek tárolásában. Amikor az embereket megfosztják az alvástól az új információk memorizálásának képessége jelentősen csökken. A hippokampusznak szüksége van az alvásra, hogy a rögzített új információkat egy másik tárolási helye mozgassa át az agyban. Ez akadályozza meg az emlékek eltárolását.

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát. Részletek!

Azoknál az embereknél, akik eleve nem alszanak eleget, ront a helyzeten, ha olyan eszközökkel dolgoznak, amelyek kék fényt bocsátanak ki. Ez a fény ugyanis nehezebbé teszi az elalvást, tovább rontva a mennyiségi és minőségi alvást. Ezért nem javasolják, hogy elalvás előtt képernyős kommunikációs eszközöket (okostelefont, tabletet, számítógépet, tévét) használjunk.

Az alvás nagy érték a számunkra, mert az azzal töltött idő elengedhetetlen az okosabb és jobb döntések meghozatalához, amelyek pedig a boldogabb életvitelhez vezetnek.

Forrás: theconversation.com 

 

 

 

 

 

 

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32472

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag