Az agyunk önfeláldozásra van bedrótozva?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Nemes vadaknak születtünk vagy önző barmoknak? A kutatók most egy lépéssel közelebb kerültek a válaszhoz.

Régi dilemma a következő: Jean-Jacques Rousseau francia filozófus vetette fel a 18. században, hogy vajon nemes vadaknak születtünk-e, akiknek a legjobb szándékai sérültek meg a civilizáció által? Vagy - Thomas Hobbes, 17. századi angol filozófus érvelése szerint - alapvetően önző barmok vagyunk, akiknek szükségük van a civilizációra, hogy megfékezze az alapvető impulzusainkat?
Miután feltárták azokat az agyterületek, amelyek táplálják a nagy empatikus impulzusokat - és ideiglenesen blokkoltak más régiókat, amely ellene dolgoznak az említett impulzusoknak - a UCLA egyetem két agykutatója optimista az emberi természet lényegét illetően.

Légy a saját pszichológusod!

Kevés dologra vágyunk annyira, mint hogy valaki igazán figyeljen ránk és megértsen bennünket. A legtöbben éppen ezért járnak pszichológushoz, akik hivatásszerűen gyakorolják az értő figyelmet. A jó hír: ezt a módszert alapszinten bárki megtanulhatja. Olvasson tovább!

"Az önzetlenség erősebben van bedrótozva az agyunkban, mint korábban gondolták" - közölte Leonardo Christov-Moore, a UCLA Semel Idegtudományi és Emberi Viselkedéstani Intézetében.

A másik kutató, Dr. Marco Iacoboni, a UCLA pszichiátria professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy nemrégiben két tanulmány is beszámolt egy lehetséges módszerről, amellyel az emberek rávehetők a kevésbé önző és sokkal altruistább viselkedésre. "Ez potenciálisan mindent felforgathat" - mondta.

Az első tanulmány, februárban jelent meg a Human Brain Mapping online folyóiratban. Egy videón 20 ember látható, akiket arra kérnek, hogy utánozzák a nekik felmutatott portréfotókon látható érzelmek széles skáláját a boldogtól a szomorún át a mérgesig és izgatottig. Eközben a kutatók a résztvevők agyát funkcionális MRI-vizsgálatnak vetették alá, hogy megfigyeljék az agy aktivitását azokon a területein, amelyek a fájdalomhoz és érzelemhez, valamint mások utánzásához kapcsolódnak, illetve a magatartásért és ellenőrző impulzusokért felelősek.

Az önzetlenség az agyunkba van kódolva

Az önzetlenség az agyunkba van kódolva

Egy másik kísérletben a résztvevők diktátor játékot játszottak, amelyet a közgazdászok és más társadalomtudósok gyakran használnak a döntéshozatal tanulmányozására. A résztvevők kapnak egy bizonyos összeget, amelyet megtarthatnak saját maguk, vagy megoszthatnak egy idegennel. Az UCLA tanulmány résztvevői 10 dollárt kaptak körönként a 24 fordulós játékban. A kedvezményezettek tényleges Los Angeles-i lakók, akiknek csak a nevét változtatták meg a játékban, de a koruk és jövedelmi szintjük megfelelt a valóságnak.

Miután minden résztvevő befejezte a játékot, a kutatók összehasonlították a kifizetéseket az agy szkennelések eredményeivel. Azok a résztvevők, akik a legtöbb aktivitást a prefrontális kéregben mutatták a legfukarabbnak bizonyultak, átlagosan mindössze 1 és 3 dollárt adtak át másoknak körönként.

De a résztvevők egyharmada, akik a legerősebb válaszokat mutatták a fájdalom, az érzelem és az utánzás agyi területein, a legbőkezűbbek voltak másokkal, átlagosan a pénzük mintegy háromnegyedét adták át másoknak. A kutatók szerint ez a tendencia a "prosociális rezonancia" vagy tükröző impulzus, az egyik elsődleges hajtóereje az önzetlenségnek.

A második tanulmányban, amely a Social Neuroscience folyóiratban jelent meg, a kutatók annak tisztázást tűzték ki, hogy vajon a prefrontális kéreg tevékenységének befolyásolása hogyan hat az altruista tükröző impulzusra.

Ebben a vizsgálatban 58 résztvevőt tettek ki egy 40 másodperces noninvazív eljárásnak, az úgynevezett theta burst transcranialis mágneses stimulációnak, amely átmenetileg hűti az aktivitás egyes agyi régiókban. Azt tapasztalták, hogy azok a résztvevők, akiknek agyában az impulzus ellenőrző terület aktivitását megszakították 50 százalékkal nagylelkűbbnek mutatkoztak, mint a kontrollcsoport tagjai. Ezeknek a területeknek a "kiütése" lehetővé teszi a másokkal való együttérzést.

Az eredmények arra utalnak, hogy az empátia non invazív eszközökkel megnövelhető, ami különösen kritikus olyan emberek kezelésénél, akik megtapasztalták a börtön vagy a háború extrém körülményeit.

Forrás: www.science20.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag