Az agy határozza meg, hogy melyik fülünkkel telefonálunk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A bal agyfélteke dominanciája esetén 70 százalék annak az esélye, hogy a jobb kézzel fogjuk a mobilt, és a jobb fülhöz tartjuk - állítják a detroiti Henry Ford Kórház munkatársai.

Bal agyféltekei dominancia esetén - mely azt jelenti, hogy a beszéd- és nyelvi központ helye az agy baloldalán van - az egyén inkább a jobb kezét használja írásra és a mindennapi teendők elvégzésére. Dr. Michael Seidman és munkatársainak vizsgálata szerint az ilyen résztvevők 70 százaléka jobb fülén használta a mobilt, annak ellenére, hogy a két fül között nem volt hallásbeli különbség. Ezzel szemben a jobb agyfélteke dominanciája inkább a bal fül használatát segíti.
Az összefüggés felfedezése lehetővé teheti egy új, költséghatékony teszt fejlesztését, melynek segítségével könnyen meg lehetne állapítani, hogy jobb, vagy bal agyféltekei dominanciáról van szó. A jelenlegi Wada-módszer egy narkotikum az egyik oldali nyaki verőérbe történő befecskendezésén alapul, melynek következtében szelektív módon az egyik félteke kerül álomba, ily módon lehetővé téve az agyműködés feltérképezését.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a mobiltelefonálás sem az agydaganat, sem a fej-nyak régió daganatainak kockázatát nem növeli. A Fül-Orr-Gégészeti Kutatók Szövetségének San Diegóban tartott tudományos ülésén elhangzó előadás alapja az a megfigyelés volt, hogy a jobb (tehát a domináns kéz) telefonálásban való használata elsőre nem tűnik logikusnak, ugyanis így telefonálás közben nem lehet jegyzeteket készíteni. A kutatók egy online felmérés segítségével próbáltak rávilágítani a féltekei dominancia, illetve a mobiltelefonálási szokások közötti összefüggésre.

Mintegy 5 ezer résztvevőt kerestek meg, akiknél korábban Wada-módszerrel és mágneses rezonancia képalkotóval megállapították, hogy melyik domináns agyfélteke, vagyis ahol a beszédközpont található. Az online felmérést mintegy hétszázan töltötték ki. A kérdések között az szerepelt, hogy a résztvevő melyik kezével ír, mennyi időt telefonál, és inkább melyik fülét használja mobilozásra, illetve, hogy szerepelt-e a kórtörténetben agydaganat, vagy a fej-nyak régió rákja.

A válaszadók átlagosan havi 540 percet töltöttek telefonálással. A többségük (98 százalék) jobbkezes volt, 9 százalék balkezes, míg 1 százalék egyformán használta mindkét kezét. A jobbkezesek 68 százaléka jobb füllel telefonált, 25 százalék bal füllel, míg 7 százalék egyaránt használta mindkét fülét. A balkezesek 72 százaléka a bal füléhez tartotta a készüléket, 23 százalékuk a jobb füléhez, míg 5 százaléknál nem volt preferencia.

Mindazonáltal az összefüggés csak akkor áll fenn, amennyiben a két fül között nincs hallásbeli különbség.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag