Arcon keresztül műt agyat az új sebészrobot

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokunk számára több mint szokatlanul hangzik a címben szereplő ötlet. Mégis, vannak olyan esetek, amikor egy agyműtétet így lehetne a legbiztonságosabban és leghatékonyabban elvégezni.

Ha a hippokampuszhoz kell hozzáférni egy műtét során, amely az agy alsóbb részén található meg, azt sokkal könnyebben meg lehetne tenni az arcunkon, mint a fejünk tetejéről - mindezek mellett a felépülési idő is jelentősen lerövidül.

Számít a méret?

Nem biztos, hogy intelligensebb az, akinek nagyobb az agya. Miben számít és miben nem? - kattintson ide és megtudja!

A Vanderbilt University kutatói által tervezett és összerakott új sebészrobot az epilepsziások életét könyítheti meg. Az epilepszia extrém formái ugyanis szükségessé tehetik azt, hogy a hippokampuszt, az agy azon részét, ahonnan a rángások erednek, egyszerűen el kell távolítani. Azonban az, hogy egy robotot hogyan lehet úgy megvalósítani, hogy az egy páciens agyát az orcáján keresztül tudja elérni, elég egyedi problémákat vetett fel.

A hippokampuszt ugyanis a fej tetejéről egyenesen lefelé fúrással el lehet érni, de az orcán keresztül behatolni határozottan nem egyenes úton lehet. A kutatóknak így egy formamegjegyző nikkel-titánium ötvözetből kellett összeállítaniuk egy 1.14 milliméteres tűt, amely sűrített levegő hatásával lassan képes megközelíteni a hippokampuszt: ennek elérése érdekében a tű hajlított és nem is egyenes.

Biztonságosan műt a sebészrobot (Képünk illusztráció)

Biztonságosan műt a sebészrobot
(Képünk illusztráció)


Mindez azonban még nem volt elég: a kezelőknek látniuk kellett azt is, hogy a tű pontosan hol található a fejben, amelynek érdekében mind a pácienst, mind pedig az őt operáló robotot egy MRI-gép belsejében kellett elhelyezni a procedúra időtartalma alatt - és mivel az MRI hihetetlenül erős mágneses mezőt képes létrehozni működése alatt, semmilyen fémalkotórészt nem lehetett használni.

Mindezért a robotot úgy kellett kialakítani és megváltoztatni, hogy az MRI egyik alkotórészével se tudjon interferálni: a kutatók így döntöttek a 3D-nyomtatóval kinyomtatott műanyag alkatrészek mellett. Mindezen megoldás ugyanakkor azt jelenti, hogy a robotot viszonylag olcsó elkészíteni és javítani. A tesztek most jutottak el oda, hogy a készüléket emberi holttesteken is lehessen tesztelni, készítői pedig abban reménykednek, hogy a megoldás az epilepsziások és a hasonló műtéti beavatkozást igénylő páciensek életét egy évtizeden belül könnyebbé teheti.

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag