Áramot a szembe?

Elektromos könnystimulátor szemszárazság ellen
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

könnycsatorna, szemszárazság, száraz szem

Hamarosan egy, a könnytermelést befolyásoló eszköz segíthet a szemszárazsággal küzdőknek. A klinikai tesztelés fázisában lévő apró szerkezetet a könnymirigyhez közel, a szem fölé ültetnék be a pácienseknek.

Az 50 év felettiek körében minden tizenötödik ember küzd szemszárazsággal. A betegség fő jellemzője, hogy a páciensek könnymirigye nem termel elegendő könnyet, vagy a termelődő könny túl hamar elpárolog. Bár a könny váladékból, olajokból, fehérjékből és különböző sókból áll, fő alkotóeleme a könnymirigy által termelt vizes alapú folyadék.

A könny feladata, hogy síkosítsa és tisztán tartsa a szem felszínét, valamint csökkentse a szemfertőzések kialakulási esélyét, és kimossa az idegen anyagokat.Elégtelen könnymennyiség esetén a szem vörössé, fájdalmassá és duzzadttá válhat, a szemhéjak összeragadhatnak, a látás pedig elhomályosodhat.

Akut szemszárazság kialakulhat a száraz, forró időjárás miatt is, a szemszárazság legtöbb formája azonban krónikus.Kiváltó oka általában valamilyen hormonális zavar - a hormonszint ugyanis befolyásolhatja a könnytermelést. A betegség emiatt különösen gyakori a változókoron már átesett nők körében.

A szemszárazság gyakran jár együtt a különböző autoimmun-eredetű betegségekkel, például a reumás ízületi gyulladással. Ebben az esetben a könnymirigyek általában gyulladtak.

Könnytermelést befolyásoló eszköz segíthet a szemszárazsággal küzdőknek

Könnytermelést befolyásoló eszköz segíthet a szemszárazsággal küzdőknek


A Stanford Egyetem tudósai azonban nemrég kifejlesztettek egy apró eszközt, ami elektromos stimulációval serkenti a könnymirigyek működését. Az eszközt helyi érzéstelenítés mellett ültetik be a páciensek könnymirigyének közelébe, a szem külső sarkába. Az állatkísérletek során az eszköz ötszörösére növelte a könnytermelést.

Bár a készülék mindössze 1 milliméter széles, olyan elektródákat tartalmaz, amik apró impulzusokkal stimulálják a könnymirigyet. Az elektromos impulzus erősségét külsőleg is lehet módosítani vezeték nélküli internetkapcsolat segítségével, így az eszköz akár hosszabb távon is beültetve maradhat. A következő fázisban 20 szemszárazságban szenvedő páciensnek ültetik majd be a szerkezetet 12 hónapra.

"A könnycsatorna által kiválasztott folyadék 50-60 fehérjetípust tartalmaz, amik mind rendkívül fontosak a szem egészségének szempontjából - nyilatkozta Sheraz Daya, a London Látásközpont munkatársa - Nem csak síikosítják, hanem a fertőzések ellen is óvják a szemet."

"Ha a módszer működik, akkor a jövőben teljes egészében felválthatja a mesterséges műkönnyeket, amiket jelenleg kézzel adagolva kell a szembe juttatni."

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag