Állítják, megtalálták Hasfelmetsző Jacket

Tárgyi bizonyíték
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

gyilkosság, tárgyi bizonyíték, Hasfelmetsző Jack, Aaron Kosminski, Russell Edwards, lengyel fodrász, sál, történelmi bűnügy

A Daily Mail brit bulvárlapban megjelent exkluzív tudósítás azt állítja: kiderült, ki volt igazából Hasfelmetsző Jack.

A felfedezés Russell Edwards üzletember, az azt követő DNS-vizsgálat pedig egy törvényszéki kutató, Dr. Jari Louhelainen nevéhez köthető. A gyilkos személye pedig nem más, mint az a 23 éves lengyel fodrász, Aaron Kosminski, akiről már régóta gyanítják, hogy köze lehet a londoni gyilkosságokhoz.

Russell Edwards még 2007 márciusában vásárolt meg egy aukción egy méretes kék és barna sálat: az aukció értesülései és a sálhoz mellékelt levél szerint a ruhadarab eredeti tulajdonosa Catherine Eddowes volt, a Hasfelmetsző egyik áldozata: a sálat holtteste mellett találták. Edwards ezután kérte fel a finn szakértőt, aki már több történelmi bűnügy genetikai bizonyítékának vizsgálatában vett részt.

DNS

Az Oxfordi Egyetem kutatói azt valószínűsítik, hogy az ember genetikai állományának mindössze 8,2 százaléka "tesz valami fontosat", azaz funkcionál. Sőt, a legfontosabb információkat genetikai állományunknak alig több mint 1 százaléka hordozza. Olvassa el a teljes cikket!

A finn szakértő 2011-ben kezdett hozzá a vizsgálatokhoz. Infravörös kameravizsgálatokat követően azt állapította meg, hogy a sálon található vér mintázata vágást követő artériás vérfröccsenéshez hasonlít (amely egybevág Catherine Eddowes halálának körülményeivel), ultraibolya vizsgálatoknak köszönhetően pedig azt, hogy nem csak vér, hanem spermium maradványa is található a sál anyagában. (Mindezek mellett még egy veséből származó sejtet is megtalált a sálban, ami azért érdekes, mert Eddowes egyik veséjét gyilkosa eltávolította.)

A DNS-minták vétele viszont nagy kihívásnak tűnt, a sál ugyanis a vizsgálat készítésekor több mint 120 éves volt már, a minták túlságosan régiek voltak. A finn szakértő elmondása szerint egy saját maga által kifejlesztett módszert használt, amelyet csak "porszívózásnak" hív: egy steril pipettát használt, benne egy olyan folyadékkal, amely képes megerősíteni a sál szövetében ragadt sejteket és a DNS-t és egyúttal ki is nyerni azokat a szövetből. Azt is hozzátette: genomikus DNS-t lehetetlen volt már venni a kinyert mintából, azt ugyanis csak friss esetekben lehet kinyerni (ez tartalmazza egy ember teljes genetikai állományát, viszont ez a minta és az információ idővel töredezetté válik), úgyhogy mitokondriális DNS-t használt, ez női ágon öröklődik és jobb a túlélési esélye is.

Mindezt a mintát tesztelni kellett valami ellenében, úgyhogy Louhelainennek meg kellett találnia valakit Eddowes közvetlen női leszármazottjai közül. Karen Millerre, Eddowes harmadízigleni dédunokájára egy Hasfelmetsző Jackről szóló dokumentumfilmen keresztül sikerült rátalálni: szerencsére hozzájárult ahhoz, hogy DNS-mintát adjon.

Megtalálták Hasfelmetsző Jacket

Megtalálták Hasfelmetsző Jacket?


A finn szakértő hat különböző ember DNS-profilját nyerte ki a sálból, a nyálminta pedig egyezést adott ki: ez nem csak azt jelentette, hogy a sál autentikus, 1888 szeptemberében a gyilkosság helyszínén szerepelt és az áldozat vére van rajta, hanem a Hasfelmetsző történetében ez a legfontosabb, bizonyító erővel bíró tárgyi bizonyíték is.

A spermiummintákkal szerencséje volt a törvényszéki kutatónak, ugyanis ennyi idő távlatából meg kisebb esély volt arra, hogy használható mintát lehet venni a sálból. Szerencsére 2012-ben sikerült áttörést elérni, amikor az epitheliumból származó túlélő sejteket nyertek, amelyek valószínűleg a húgycsőből származtak. Ezt sikerült összevetni Kosminski nővérének brit leszármazottjának, Matildának DNS-nyálmintájával.

A DNS felerősítése és szekvenálása hosszú hónapokig tartott, viszont tökéletes találathoz vezetett: a sálon található minták Aaron Kosminskihez vezetnek, így a kutató azt állítja: sikerült kétséget kizáró módon azonosítani a rejtélyt és Hasfelmetsző Jack személyazonosságát.

Mindezek ellenére a bejelentés több kérdést is felvet. Első körben: Edwards és Louhelainen miért nem egy tudományos értékelhetőségű, tiszteletreméltó, nagy reputációjú tudományos folyóiratban publikálta a kutatási eredményeket, miért a brit bulvársajtóban, a Daily Mailben tette ezt?

Másodsorban: mi a sál pontos eredete? Harmadsorban: a szenzációhajhász bejelentés vajon miért Russell Edwards könyvének megjelenése (Naming Jack The Ripper: New Crime Scene Evidence, A Stunning Forensic Breakthrough, The Killer Revealed) előtt történt egy héttel? Ez már a sokadik könyv, amely a hírhedt gyilkos személyazonosságával kapcsolatos kutatásokról szól.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag