Állítják, megtalálták Hasfelmetsző Jacket

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Daily Mail brit bulvárlapban megjelent exkluzív tudósítás azt állítja: kiderült, ki volt igazából Hasfelmetsző Jack.

A felfedezés Russell Edwards üzletember, az azt követő DNS-vizsgálat pedig egy törvényszéki kutató, Dr. Jari Louhelainen nevéhez köthető. A gyilkos személye pedig nem más, mint az a 23 éves lengyel fodrász, Aaron Kosminski, akiről már régóta gyanítják, hogy köze lehet a londoni gyilkosságokhoz.
Russell Edwards még 2007 márciusában vásárolt meg egy aukción egy méretes kék és barna sálat: az aukció értesülései és a sálhoz mellékelt levél szerint a ruhadarab eredeti tulajdonosa Catherine Eddowes volt, a Hasfelmetsző egyik áldozata: a sálat holtteste mellett találták. Edwards ezután kérte fel a finn szakértőt, aki már több történelmi bűnügy genetikai bizonyítékának vizsgálatában vett részt.

DNS

Az Oxfordi Egyetem kutatói azt valószínűsítik, hogy az ember genetikai állományának mindössze 8,2 százaléka "tesz valami fontosat", azaz funkcionál. Sőt, a legfontosabb információkat genetikai állományunknak alig több mint 1 százaléka hordozza. Olvassa el a teljes cikket!

A finn szakértő 2011-ben kezdett hozzá a vizsgálatokhoz. Infravörös kameravizsgálatokat követően azt állapította meg, hogy a sálon található vér mintázata vágást követő artériás vérfröccsenéshez hasonlít (amely egybevág Catherine Eddowes halálának körülményeivel), ultraibolya vizsgálatoknak köszönhetően pedig azt, hogy nem csak vér, hanem spermium maradványa is található a sál anyagában. (Mindezek mellett még egy veséből származó sejtet is megtalált a sálban, ami azért érdekes, mert Eddowes egyik veséjét gyilkosa eltávolította.)

A DNS-minták vétele viszont nagy kihívásnak tűnt, a sál ugyanis a vizsgálat készítésekor több mint 120 éves volt már, a minták túlságosan régiek voltak. A finn szakértő elmondása szerint egy saját maga által kifejlesztett módszert használt, amelyet csak "porszívózásnak" hív: egy steril pipettát használt, benne egy olyan folyadékkal, amely képes megerősíteni a sál szövetében ragadt sejteket és a DNS-t és egyúttal ki is nyerni azokat a szövetből. Azt is hozzátette: genomikus DNS-t lehetetlen volt már venni a kinyert mintából, azt ugyanis csak friss esetekben lehet kinyerni (ez tartalmazza egy ember teljes genetikai állományát, viszont ez a minta és az információ idővel töredezetté válik), úgyhogy mitokondriális DNS-t használt, ez női ágon öröklődik és jobb a túlélési esélye is.

Mindezt a mintát tesztelni kellett valami ellenében, úgyhogy Louhelainennek meg kellett találnia valakit Eddowes közvetlen női leszármazottjai közül. Karen Millerre, Eddowes harmadízigleni dédunokájára egy Hasfelmetsző Jackről szóló dokumentumfilmen keresztül sikerült rátalálni: szerencsére hozzájárult ahhoz, hogy DNS-mintát adjon.

Megtalálták Hasfelmetsző Jacket

Megtalálták Hasfelmetsző Jacket?


A finn szakértő hat különböző ember DNS-profilját nyerte ki a sálból, a nyálminta pedig egyezést adott ki: ez nem csak azt jelentette, hogy a sál autentikus, 1888 szeptemberében a gyilkosság helyszínén szerepelt és az áldozat vére van rajta, hanem a Hasfelmetsző történetében ez a legfontosabb, bizonyító erővel bíró tárgyi bizonyíték is.

A spermiummintákkal szerencséje volt a törvényszéki kutatónak, ugyanis ennyi idő távlatából meg kisebb esély volt arra, hogy használható mintát lehet venni a sálból. Szerencsére 2012-ben sikerült áttörést elérni, amikor az epitheliumból származó túlélő sejteket nyertek, amelyek valószínűleg a húgycsőből származtak. Ezt sikerült összevetni Kosminski nővérének brit leszármazottjának, Matildának DNS-nyálmintájával.

A DNS felerősítése és szekvenálása hosszú hónapokig tartott, viszont tökéletes találathoz vezetett: a sálon található minták Aaron Kosminskihez vezetnek, így a kutató azt állítja: sikerült kétséget kizáró módon azonosítani a rejtélyt és Hasfelmetsző Jack személyazonosságát.

Mindezek ellenére a bejelentés több kérdést is felvet. Első körben: Edwards és Louhelainen miért nem egy tudományos értékelhetőségű, tiszteletreméltó, nagy reputációjú tudományos folyóiratban publikálta a kutatási eredményeket, miért a brit bulvársajtóban, a Daily Mailben tette ezt?

Másodsorban: mi a sál pontos eredete? Harmadsorban: a szenzációhajhász bejelentés vajon miért Russell Edwards könyvének megjelenése (Naming Jack The Ripper: New Crime Scene Evidence, A Stunning Forensic Breakthrough, The Killer Revealed) előtt történt egy héttel? Ez már a sokadik könyv, amely a hírhedt gyilkos személyazonosságával kapcsolatos kutatásokról szól.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország középső tájain változóan, délnyugaton és északkeleten erősen felhős lesz az ég, északkeleten kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag