Akupunktúra terhesség alatti gyomorégés ellen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Brazil kutatók szerint az akupunktúra enyhíti a számos várandósnak problémát okozó gyomorégést és emésztési problémákat.

A terhesek nyolcvan százaléka panaszkodik gyomorégésről, gyomorfájásról, refluxról (a gyomortartalom visszacsorgása a nyelőcsőbe), vagy puffadásról. Az idő előrehaladtával a panaszok egyre kifejezettebbé válnak, és a magzat miatt a gyógyszereket kerülő anyák örülnek az alternatív kezelésnek. Az akupunktúrának köszönhető javulás megkönnyíti az utolsó napokban az evést, és segíti a nyugodtabb alvást is, fejtette ki a kutatást vezető Dr. Joao Bosco Guerreiro da Silva, a Rio Preto Orvostudományi Egyetem belgyógyásza.

A kutatók 42, emésztései zavarokkal küszködő várandóst osztottak véletlenszerűen két csoportba. A kontroll csoport tagjai kizárólag diétás tanácsadásban és savcsökkentő kezelésben részesültek, a többieket mindemellett heti egyszer-kétszer akupunktúrával is kezelték. A tüneteket a vizsgálat kezdetén, majd nyolc héten át minden két hétben újra felmérték.
A vezető tünet előfordulása, a gyomorégés az akupunktúrával kezeltek hetvenöt százalékában felére csökkent, és az akupunktúra az evést és az alvást is segítette. A húsz akupunktúrán átesett és a vizsgálat végéig kitartó terhes enyhébb tünetekről számolt be, és kevesebb gyógyszert szedett, mint a tizenhat hagyományos módszerrel kezelt nő. A hagyományos kezelés kevesebb mint az esetek felében felezte meg a gyomorégés mértékét.

Savcsökkentő gyógyszert mindkét csoportban heten szedtek. Az akupunktúra hatására 6,3-szer kisebb adag is elegendő volt, míg a hagyományos terápia során 4,4-szeresére kellett növelni a dózist. Az akupunktúra csoportban tizenöten állították, hogy ötven százalékkal jobb lett az étkezésük, ugyanezt a kontroll csoportban csak kevesebb mint minden harmadik nő érezte. Az alvás előbbieknél tizennégy esetben, utóbbiaknál minden negyedik hölgynél javult ötven százalékkal. Bár Guerreiro da Silva szerint az akupunktúra biztonságos, egyszerű és minden terhesnél alkalmazható, szakértők kétségeket fogalmaztak meg a módszer hatékonyságát és biztonságosságát illetően.

Az eredmények a júniusi Acupuncture in Medicine-ben olvashatók.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag