Achillesz valóban belahalhatott saroksérülésébe

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy tökéletesen egészséges és fizikai csúcson lévő férfi képes belehalni egy jelentéktelennek tűnő saroksérülésbe? Ez a talány évezredek óta izgatja az embereket. Görög tudósok megpróbáltak választ adni a talányra.

A görög mitológiában Achilles a trójai háború hőse, s Homérosz Iliászának egyik központi karaktere, a legnagyobb harcos. Gyakorlatilag sebezhetetlen, mert anyja, Thetisz a gyermeket a születése után az élők és a holtak birodalmát elválasztó Sztüx folyóba mártotta. Egyetlen helyen maradt csak védtelen, a sarkánál, ahol anyja fogta, amikor belelógatta a vízbe. A trójai palota ostrománál egy nyíl (amelyet Apollón, Parisz királyfi képében megjelenve lőtt ki rá) éppen ezen a ponton megsebezte, s a sérülés a halálához vezetett.

Achilles
A sebesült Achillesz szobra, az Achilleion-palotában Korfu szigetén

Ugyan a sarok nagyon érzékeny része az emberi testnek, de elképzelhető-e rajta halálos sérülés? Az Athéni Egyetem orvosi karának két munkatársa - Sofia Anagnostopoulou és Ioannis Mavridis - azt vizsgálták meg, hogy amennyiben az Iliászban leírt módon sebesült meg Achillesz, reálisan belehalhatott-e, vagy más tényezőknek is közre kellett játszaniuk a fatális végkimenetelben. Például mérgezett nyíl okozhatta-e a hős halálát?


Anatómiai szempontból nézve az Achillesz-ín az egész szervezet legerősebb, legnagyobb és legvastagabb ína, amely fontos szerepet játszik az alsó végtag biomechanikájában. Az ín vérellátásáról két artéria gondoskodik. Ezek sérülése komoly vérzést okozhatott, de valószínűtlen, hogy halálos lehetett egy ilyen sebzésen át a vérveszteség.

Valószínűbbnek tűnik - állítják a görög orvosok -, hogy a nyíl mérgezett volt. Illetve a mérgezés és a vérveszteség együtt okozta a halált. Azaz a végső konklúzió szerint mérgezés nélkül nehéz elképzelni, hogy a homéroszi hős egyetlen nyíllövés miatt végezte volna be az életét.

Az ízületek stabilitását, rögzítését biztosító ín- és ínszalagsérülések tipikus sportsérülésnek számítanak, lehetnek részlegesek vagy teljesek, attól függően, hogy maga a szakadás milyen mértékű. Ilyen jellegű sérülés elsősorban a legnagyobb terhelésnek kitett térdízületnél, az elülső keresztszalagnál jön létre. Ez teszi ki a sportsérülések 70-75 százalékát. Gyakran érintett a bokaízület, aminél egy bicsaklás is okozhat szakadást. Szintén gyakori a vádlit a sarokcsonttal összekötő Achilles-ín szakadása, annak ellenére, hogy ez a legvastagabb ín az egész szervezetben. Részletek! 

De talán van más magyarázat is. Közismert ugyanis, hogy az ortopéd sebészet egyik legnagyobb veszélye a mélyvénás trombózis kialakulása, amely igen jelentős mértékben megnöveli a halálos tüdőembólia kockázatát. Ugyan nincsenek pontos adatok a szövődményekről, de a becslések kevesebb mint 1 százalék, illetve 34 százalék közé teszik az Achilles-ín szakadás után megjelenő mélyvénás trombózisos esetek arányát, ami riasztóan magas adat. Még a kevesebb mint 1 százalékos előfordulás is az. Ennek ellenére nincs egységes ajánlás a nemzetközi szakirodalomban, hogy milyen gyógyszerekkel kellene megelőzni a probléma kialakulását.

Az biztos, hogy Achillesnek még aszpirin sem állt rendelkezésére, hogy elkerülje a vérrögképződést, s így szerencsétlen esetben előfordulhatott az is, hogy sérülése végzetes tüdőembóliához vezetett.

Forrás: PubMed, hindawi.com 

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag