A réz elpusztítja a rendkívül fertőző norovírust

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A Southamptoni Egyetem kutatói felfedezték, hogy a réz és a rézötvözetek gyorsan elpusztítják a rendkívül fertőző norovírust.

A norovírus több mint 267 millió akut gasztroenteritiszes (emésztőszervi gyulladás) esetért felelős világszerte. A vírus, ami ellen egyelőre nincs kifejezett gyógymód vagy védőoltás, fertőzött víz illetve étel fogyasztásával, emberi érintkezéssel, valamint szennyezett felületekkel való érintkezéssel kapható el, ami azt jelent, hogy a rézből készült felületek hatékonyan elzárhatják a fertőződés egyik útvonalát.

A felületek ujjal történő érintésével való fertőződést szimuláló kísérlet azt mutatta, hogy a norovírus gyorsan elpusztul a rézből vagy rézötvözetből készült felületeken. A legalább 60 százalékos réztartalmú ötvözetek különösen hatékonynak bizonyultak a vírusirtásban. A rézötvözetekről egyébként már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy hatékonyan elpusztítanak egy sor baktériumot és gombát, így kiváló antimikrobiális felületek készíthetők belőlük.

A southamptoni kutatók kimutatták, hogy a norovírusok szobahőmérsékleten gyorsan elpusztulnak a legalább 60 százalékos réztartalmú ötvözetekből készült felületeken, a rozsdamentes acél felületeken azonban nem csökken a fertőzőképességük. A vírusok pusztulásának mértéke egyenes arányban állt a vizsgált ötvözet réztartalmával.

Rézzel a norovírusok ellen

Rézzel a norovírusok ellen


A vírus deaktiválása nem volt olyan gyors a bronz felületeken, mint ahogyan a baktériumok tekintetében korábban kimutatták, a réz-nikkel ötvözet viszont nagyon hatékonynak bizonyult.

A PLOS ONE szaklapban megjelent kutatás vezetője, Sarah Warnes elmondta, hogy a réz toxicitásának egyik célpontja a vírus genomja, és a réz illetve bronz felületekkel való érintkezést követően a fertőzőképességhez szükséges VPg genomhoz között fehérjék száma csökken.

Warnes úgy véli, hogy a réztartalmú antimikrobiális felületek klinikai és közösségi környezetekben való felhasználásával vissza lehetne szorítani ennek a rendkívül fertőző és költséges kórokozónak a terjedését.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Kulcsár Beáta
közegészségügyi és járványügyi felügyelő
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag