A műtéti érzéstelenítés újabb veszélyére derült fény

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy új tanulmány tovább erősítette az arra vonatkozó tudományos bizonyítékokat, melyek szerint az érzéstelenítés és a műtét összefüggésben állhat a krónikus agyi rendellenességekkel, leginkább az Alzheimer-kórral.

A tanulmányt vezető Dr. Roderic Eckenhoff, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója elmondta, hogy már régóta kutatják az érzéstelenítés és a műtét összefüggését a központi idegrendszerrel. Bár kutatásuk nem minden kétséget kizáróan meghatározó, az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra az elméletre, mely szerint az érzéstelenítés és a műtét gyulladásos bántalmat idéz elő az agyban, és felgyorsítja az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór.
Az Anesthesiology októberi számában közölt kutatáshoz 11 beteg agy-gerincvelői folyadékából vettek mintát egy rutin endoszkópos orrműtét előtt és a beavatkozás után négy különböző időpontban. A kutatók elmondták, hogy az agy-gerincvelői folyadék az Alzheimer-kór bizonyos biomarkereit (jelzőit), béta-amiloid és tau fehérjéket tartalmaz. Ezeknek az indikátoroknak a mérése még a tünetek megjelenése előtt segíthet kimutatni a betegséget, és annak előrejelzését is megkönnyítheti, mely betegek esetében fog az enyhe kognitív leromlás teljesen kifejlett Alzheimer-kórrá fejlődni. A tau fehérje megnövekedett szintje illetve a béta-amiloid fehérje csökkent mennyisége az Alzheimer előjelének számít.

Bár a béta-amiloid átlagos koncentrációja 10 százaléknál alacsonyabb eltérést mutatott mindkét irányba, és a műtét után 48 órával is változatlan maradt, a kutatók a tau fehérje jelentős növekedését mutatták ki hat órával a műtét után. Ez a szint a műtét után 48 órával még magasabbra emelkedett.

A kutatók azt is kimutatták, hogy az egyik leggyakrabban alkalmazott érzéstelenítő, a sevoflurane, a gyulladásos biomarkerek szignifikánsan magasabb koncentrációjával hozható összefüggésbe, mint a többi érzéstelenítő. A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, hogy további kutatásokra lesz szükség annak megállapításához, vajon az érzéstelenítés kivitelezése számít-e a műtétet követő ideggyulladás szempontjából.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag