A mozgásszegény életmód megnehezíti a gyermekek alvását

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Új-zélandi kutatók szerint minden, mozgás szempontjából inaktívan töltött óra három perccel növeli meg az elalváshoz szükséges időt.

Az Aucklandi Egyetem kutatói 519 hétéves gyermek alvásmintáját vizsgálták meg egy derekukra illesztett eszköz segítségével. Az eszköz regisztrálta a gyermekek mozgását, és megkülönböztette, ha a gyermek aludt, ébren volt, de inaktív volt, vagy ha mozgott. Az eredmények szerint a gyermekeknek 26 percre van szükség ahhoz, hogy elaludjanak azután, hogy lefeküdtek (az érték 13 és 42 perc között mozgott) és átlagosan tíz órát aludtak naponta. Az inaktív gyermekek nehezebben aludtak el: minden, inaktívan töltött nappali óra 3,1 perccel hosszabbította meg az elalvási időt.
Arra is fény derült, hogy azok a gyermekek, akik gyorsabban aludtak el, egyúttal tovább is aludtak. Az, hogy a gyermekek este 9 óra után feküdtek-e le vagy hogy mennyi televíziót néztek egy nap, nem befolyásolta az elalváshoz szükséges időt.

A kutatási eredmények jelentőségét többek között az adja, hogy a gyermek alvása és iskolai teljesítménye között szoros kapcsolat van: azok, akik rosszabbul vagy kevesebbet alszanak, mint társaik, gyengébben teljesítenek az iskolában illetve nagyobb az esélyük az elhízásra.

A kutatók szerint eredményeik alátámasztják azt, amit a szülők ösztönösen már maguktól is tudtak - a sok mozgás, a gyermekek "kifárasztása" segíti az alvást. "Az eredményeink ismét alátámasztják a testmozgás fontosságát a gyermekek számára, nem csupán a szív-érrendszeri betegségek megelőzése vagy súlykontroll miatt, hanem a jó alvás érdekében is" - írják a kutatók az Archives of Diseases in Childhood c. lapban megjelent tanulmányban.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag