A mikrobák mindent elárulnak a gyilkosságról

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

halál, mikrobák, gyilkosság

Amikor a rendőrség vizsgálja a gyanús halálesetek, az egyik legfontosabb kérdés, hogy mikor következett be az áldozat halála. A Science tudományos magazinban megjelent tanulmány alapján a törvényszéki szakértők és nyomozók pontosabb válaszra számíthatnak a jövőben a gyilkosságok időpontjáról.

Az emberi testet lebontó mikrobák és más élőlények tanulmányozásakor a kutatók azt fedezték fel, hogy ezek keverékének összetétele megváltozik az idő előrehaladtával, sőt a halál óta eltelt idő függvényében világosan követhető mintázatot adnak.

"A folyamat nagyon időfüggő és kiszámítható" - mondja Jessica Metcalf, a University of Colorado tudományos főmunkatársa, a tanulmány vezető szerzője. A kutatás eredményeként nagyon pontosan meg tudják már mondani, hogy adott idő elteltével miféle baktériumok fognak megjelenni.

Ez történik a testünkkel a halálunk után - videóval

Mennyire igaz a mondás: "porból lettünk, és porrá leszünk"? Most egy rövid videó segítségével megtudhatja, mi történik a testünkkel halálunk után. Kattintson, nézze meg!

A nyomozók jelenleg többféle módszert alkalmaznak a halál időpontjának tisztázására, beleértve a test merevségének és a holttesten lévő rovaroknak a felmérését, de ezeknek a módszerek nem tökéletesek. S emiatt a gyilkos kicsúszhat az igazságszolgáltatás kezéből vagy tévútra kerülhet a nyomozás. A halál pillanatának pontos megállapítása ugyanis segíthet leszűkíteni a gyanúsítottak listáját, megerősítve, vagy cáfolva az alibijüket.

Metcalf és kollégái arra számítanak, hogy a mikrobák pontosabb eredményt adhatnak. A módszer kifejlesztése érdekében a tudósok először is elhelyeztek négy holttest - kettőt télen és kettőt a következő tavasszal - egy erre a célra biztonságosan elkerített, de nyílt területen Texasban. Ezt a helyet a kutatók a lebomló szervek tanulmányozására használják.

A csapat többször is elemezte a tetemeken megjelenő baktériumokat, gombákat és más mikroorganizmusokat, illetve a holttestek alatt felgyülemlő szennyezést. A kutatók a halál időpontját 2-4 napon belülre tudták szűkíteni a haláltól eltelt első 25 nap után, évszaktól függetlenül.

A tetemen megjelenő baktériumokból következtetnek a kutatók

A tetemen megjelenő baktériumokból következtetnek a kutatók

"Bizonyos értelemben a mikrobák a halál tanúi. Ahogy lebontják a testet, információkkal segítik a nyomozókat a gyilkosság megoldásában" - mondta Metcalf.

A mikrobák nagy karriert futhatnak be a kriminalisztikában. Az egyes emberek ugyanis kizárólag rájuk jellemző módon hagyják hátra a mikroorganizmusaikat. Így elképzelhető, hogy egy napon meg lehet mondani ennek alapján, hogy ki használt egy gyilkos fegyvert. De az sem elképzelhetetlen, hogy a mikrobiális nyomai alapján követni lehet egy potenciális terrorista mozgását.

Forrás: npr.org

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bimbó Melinda
klinikai szakpszichológus
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag