A mellrák megelőzhető - a csontritkulással együtt

Csökkentik az emlőrák kockázatát a legnépszerűbb csontritkulás elleni szerek
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A csontritkulás megelőzésére és kezelésére szedett gyógyszerek az emlőrák kockázatát is csökkenthetik - derült ki egy, a British Journal of Cancer folyóiratban megjelent amerikai tanulmányból.

A Dr. Polly Newcomb, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ Prevenciós Programjának vezetője által vezetett vizsgálat kimutatta, hogy a több, mint két éven át biszfoszfonátokat szedő nőknél 40 százalékkal csökkent az emlőrák kockázata a gyógyszert nem szedőkhöz képest.

A védő hatást azonban csak a normál súlyú nők esetében figyelték meg. "Az elhízott nőknél gyakran emelkedett az ösztrogén szintje, így a hormonok befolyásolják a biszfoszfonátok védő hatását" - magyarázta Newcomb.

A biszfoszfonátok védő hatásának mechanizmusa még nem teljesen ismert, a kutatók feltételezései szerint a sejtek működésének, növekedésének és halálának szabályozásával fejthetik ki hatásukat. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a biszfoszfonátok közvetlen úton a daganatok apoptózisát (programozott sejthalál) okozzák, gátolják az érképződést (ezzel a tumor növekedését), emellett megelőzik a daganatos sejtek egymáshoz történő kapcsolódását is.A vizsgálatban közel 6 ezer, Wisconsin államban élő nő vett részt, életkoruk 20 és 69 év között mozgott. A résztvevők felénél állították fel az invazív emlőrák diagnózisát. A nőket kikérdezték korábbi csonttöréseikről, csontritkulásukról és biszfoszfonát-szedésükről. Az adatok elemzésénél figyelembe vették az emlőrák családi halmozódását, az első szülés időpontját, a változókor utáni hormonpótlást és a testtömegindexet is.

"Az egyéb fontos kockázati tényezőket is figyelembe véve kijelenthetjük, hogy a biszfoszfonátok daganatellenes hatásai valóban előnyt jelentenek" - írták a szerzők.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag