A magyarok ezt gondolják a munkahelyükről

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Stressz, megkülönböztetés, agresszió, szexista megjegyzések - a Work-Force munkaerő-kölcsönző és közvetítő cég egy online felmérés keretében vizsgálta beosztottak véleményét a főnökükről. A kapott eredmények nem túl hízelgőek.

A válaszadók 62 százaléka nem volt elégedett azzal, ahogy a főnöke viselkedik vele, és csupán 12 százalék adta erre a kérdésre az "abszolút igen" választ.  A kutatás szerint sokan elfelejtik, hogy a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb munkaerő hatékonyabban dolgozik, ami által a cég is sikeresebb lesz. Mindez pedig nemcsak a fizetésen, hanem igen jelentős részben a vezetőn is múlik: a munkahelyi stressz csökkentése elsősorban vezetői felelősség.


Hatalommánia, nem világos feladatok, kivételezés

Rendkívül kevés főnök bírja a kritikát, továbbá igen kevesen motiválnak megfelelően, de a lehetséges főnöki erények közül a megértés és támogatás sem jellemző. Sok viszont az agresszív vezető, valamint az objektivitás hiánya és a közvetlen emberi kapcsolatok ápolása egyaránt jellemző gyengeség. Emellett gyakran nem világosak a vezetői elvárások, miközben nehezen vállalható az a hangnem is, amelyet a beosztottaknak el kell viselniük.

A munkahelyi stressz fő oka általában a főnök
A munkahelyi stressz fő oka általában a főnök

A tipikus főnöki hibák közül a legtöbb voksot a hatalommánia kapta, de a válaszadók mintegy kétharmada megemlítette azt a helyzetet is, amikor a főnök ugyan nem ad ki világosan egy feladatot, mégis szóvá teszi, ha nem azt kapja, amire gondolt. Ugyancsak magas volt az aránya azoknak, akik úgy vélték, hogy a főnökük kivételez egyes munkatársakkal. A megkérdezettek több mint fele érezte azt, hogy főnöke megalázza, de fontos beosztotti észrevétel volt az is, hogy a vezető nem tanít, nem támogat, viszont agresszív és törtető.

Fordulhatunk-e főnökünkhöz probléma esetén?

A válaszadók 22 százaléka minden esetben, 32 százaléka pedig csak fajsúlyosabb probléma miatt tud főnökéhez fordulni segítségért. Ennél is rosszabbak az arányok, ha kritikáról van szó: a vezetők mindössze 18 százaléka fogadja meg rendszeresen beosztottja javaslatát, míg 27 százalékuk kifejezetten mérges lesz ilyen helyzetben. Ráadásul a felmérés minden harmadik résztvevőjét fenyegették már meg azért kirúgással, mert kritikát fogalmazott meg a feletteséről.

A főnök a stressz oka

A főnökök a munkahelyi stressz meglétében is jelentős szerepet játszanak: az alkalmazottak 16 százaléka állandóan, 34 százalék elég sokszor, 24 százalék néha stresszel a főnök miatt, és csak 26 százalék válaszolta, hogy ritkán vagy soha. A válaszadók 47 százaléka akkor is dolgozik, ha beteg, mert fél a következményektől.

Mennyire stresszes?

Számítsa ki, Önt mennyire érinti a munkahelyi stressz! A részletekért kattintson!

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a megkérdezettek egynegyede állást is váltana a munkahelyi bánásmód miatt, ha tehetné. Harmaduk aktívan keres is állást, 8 százalék pedig inkább elviseli a helyzetét, és mindössze 18 százalék érzi jól magát. Emellett a válaszadók 32 százaléka kifejezetten sokszor érzi úgy, hogy szívesen behúzna a főnökének.

A munkahelyi stressz 2014-ben mintegy 440 milliárd forint veszteséget okozott a hazai gazdaságnak. A vállalatok többségénél a szükségesnél magasabb a hiányzások és a fluktuáció aránya, ami folyamatosan komoly teljesítménycsökkenést okoz. Az uniós átlag szerint a negatív következmények 50-60 százaléka a munkahelyi stressz számlájára írható. Magyarországon ugyanakkor a vállalatoknak alig 18 százaléka rendelkezik stresszkezelési cselekvési tervvel, hiába lehetne ezzel a szervezeti stressz faktorok jelentős részét gyorsan és hatékonyan kezelni.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag