A közkedvelt vérnyomáscsökkentők rák ellen is jók

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A béta-receptor gátló csoportba tartozó, magas vérnyomásra adott gyógyszerek képesek gátolni az emlőráksejtek szervezetben való terjedését - hangzott el az Európai Emlőrák Konferencián Barcelonában.

Brit és német kutatók együttműködéséből született a tanulmány, mely szerint a béta-blokkolók kedvezőbb túléléssel járnak, ugyanis gátolják azokat a hormonokat, melyek hozzásegítik a daganatsejtek szervezetben való terjedését. A kedvező eredmények ellenére további tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy a gyógyszer a rutinszerű daganatellenes kezelés része legyen.

Az emlő rákos megbetegedése évente 30 ezer nőt érint Nagy-Britanniában. A kezelés akkor a legkönnyebb, ha a daganat csak az emlőállományra terjed ki. Azonban a daganatsejtek képesek a szervezetben vándorolni, és más helyeken megtelepedni, ami lényegesen rontja a betegek kilátásait. A daganatos áttétképzés mechanizmusa jelenleg is intenzív kutatás tárgyát képezi.

Korábbi feltételezések szerint a stresszhormonok (pl. adrenalin) elősegítik a daganatsejtek szervezetben való terjedését. A béta-blokkolók igen elterjedt vérnyomás-csökkentő szerek, melyek pontosan ezen hormonhatást gátolják. Ebből adódott Dr. Des Powe (Nottinghami Orvosi Központ, Anglia) és Frank Entschladen professzor (Witten Egyetem, Németország) feltételezése, miszerint a gyógyszer a daganatsejtekre is hatással van.

A vizsgálat 466 emlőrákos beteget ölelt fel. Az első csoportban magas vérnyomásos betegek voltak, akik béta-blokkolót szedtek, a másodikban olyanok, akiket más támadáspontú vérnyomás-csökkentővel kezeltek, míg a harmadik csoportban lévő betegeknek nem volt egyidejű vérnyomás problémájuk.

E béta-blokkolót szedő csoportban lényegesen csökkent a kialakuló áttétek, és az újabb emlődaganat aránya - a másik két csoporthoz képest 71%-kal alacsonyabb volt a halálozási arány.

Dr. Powe azonban rávilágított, hogy mielőtt a szer daganatos kezelésben is alkalmazásba kerülne, meg kell vizsgálni annak hatását nem magasvérnyomásos nőkben is, hogy megmarad-e ugyanez a hatás, illetve milyen dózisban szabad az esetükben alkalmazni a mellékhatások minimalizálása érdekében. Ráadásul a vizsgálatot viszonylag kis populáción végezték el, vagyis az ígéretes eredmények ellenére újabb tanulmányok szükségesek.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag