A kevésbé fájdalmas edzések meglepő titka

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Oxfordi evezősök bevonásával brit kutatók kimutatták, hogy nagyobb fájdalmakat bír elviselni az, aki csapatban készül fel egy megmérettetésre, mint aki egyedül.

Az Oxfordi Egyetem Kognitív és Evolúciós Antropológia Intézetének munkatársai Dr. Emma Cohen vezetésével a hagyományos oxfordi evezősverseny 12 versengő diákjának vizsgálata alapján megállapították, hogy azoknak, akik csapatban készültek a versenyre, magasabb a fájdalomküszöbe, mint azoké, akik egyedül edzenek. A szakemberek úgy vélik, hogy az együtt dolgozás hasonló mechanizmusok életbe lépésével segít emelni a fájdalomküszöböt az endorfin nevű anyagok fokozott felszabadulásával, mint például a vallási rítusok vagy táncok.

A vizsgálatba bevont 12 fiatalt különféle teszteknek vetették alá. Először megkérték őket, hogy egy evezőpadon 45 percig evezzenek (mintha edzésen lennének). Ezt a feladatot először hatan közösen, majd pedig külön-külön hajtották végre. A két edzés után a fájdalomtűrést vérnyomásmérő mandzsettával vizsgálták: azt mérték, meddig bírják elviselni teljesen felfújt állapotban a karjukon. Az eredmények azt mutatták, hogy a fájdalomküszöb jelentősen emelkedett az edzés után, de sokkal magasabb volt, ha az evezősök csapatban végezték a feladatot.

Az evezéshez hasonló sportágakban az együtt dolgozásnak, a szinkronitásnak kiemelt szerepe van. A szakemberek úgy vélik, hogy ez a közös feladatvégzés segíti az endorfinok fokozott felszabadulását a szervezetben, ez mintegy magyarázatot adhat arra, miért ad jó élményt bármilyen közösségi aktivitás, például táncház, sportok vagy egy közös túra.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag