A kávé lenne a természet Viagrája?

Jót tesz az ereknek
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

koffein, merevedési zavar, kávéfogyasztás, merevedési problémák

Kisebb esélyünk van a merevedési problémákra, ha naponta legalább 1-2 bögre kávét iszunk - állítja egy új amerikai kutatás.

Azon férfiak, akik napi 85-170 mg koffeint fogyasztottak, 42 százalékkal kisebb eséllyel számoltak be merevedési zavarokról a többi férfihoz képest. Azok sem járnak rosszul, akik ennél többet szeretnek kávézni: napi 171-303 mg koffein fogyasztása mellett 39 százalékkal kisebb az esély arra, hogy egy férfinak kellemetlen tünetekkel kellene szembesülnie az ágyban.

Kávémánia

Pörkölt kávéban a koffein nagyrészt szabad állapotú, így korlátlanul fejti ki hatását az emberi szervezetre. A központi idegrendszerre, az agyra élénkítő hatású, kismértékben növeli a testhőmérsékletet, tágítja a bőr ereit, szűkíti a zsigerek ereit. Ugyanakkor serkenti a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, fokozott vizelet-elválasztást okoz. Ez utóbbi hatások miatt szív- és vesebetegeknek, magas vérnyomásúaknak a koffein fogyasztását kerülni kell. A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

A pozitív hatások azon férfiaknál is tapasztalhatók, akik súlyproblémákkal vagy magas vérnyomással küzdenek - ezek merevedési problémákat okozhatnak -, csak a napi 1-2 bögre kávét kell meginniuk. Meglepő módon azonban a cukorbeteg férfiak merevedési problémáin nem segít a koffeinfogyasztás.

A kutatás végző University of Texas munkatársai azt állítják: a koffeinfogyasztás hatására a hímvesszőben található artériák elernyednek, ezáltal több vér tud odaáramlani. Mindezt egy 4 ezer férfi bevonásával történt kutatásra alapozzák, amely közben figyelték a kávé, tea, üdítő- és energiaitalok fogyasztását. A kutatást vezető Dr. David Lopez szerint túlsúlyos, elhízott és vérnyomásproblémákkal küzdő férfiak esetében is igen jó eredményeket tapasztaltak. Az ilyen jellegű javulás azonban nem tapasztalható a cukorbeteg férfiaknál, mivel maga a cukorbetegség a merevedési problémák legnagyobb rizikófaktora.

A kávé segíthet a merevedési problémákon?

A kávé segíthet a merevedési problémákon?


Nem ez a kávéfogyasztás egyetlen előnye, hiszen korábbi kutatások már rámutattak: az ital véd a demencia, a kettes típusú cukorbetegség, sőt a bőrrák és a szívrohamok ellen is - mindezeket a kávébabban található hatóanyag, a koffein váltja ki a szervezetben.

A kávéban ráadásul számos olyan vegyület és antioxidáns található, amely nem csupán a kávé jellegzetes ízéért és illatáért, hanem egészségügyi előnyeiért is felelős. Ami a koffein mennyiségét illeti: egy bögrényi instant kávéban körülbelül 100 mg, míg egy bögrényi filteres kávéban 140 mg körüli mennyiség található - egy bögre teában és egy doboz kólában pedig 75 mg, illetve 40 mg koffein található.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Gyetvai Viktória
mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag