A fáradtság mérhető a beszédből

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A beszéd akusztikájából megállapítható, hogy mennyire kimerült, fáradt valaki - állítja egy ausztrál kutató, aki egy speciális módszert is kidolgozott ennek megállapítására.

A Melbourne-i Egyetem akusztikusa, Adam Vogel egy fáradtságkezelő tanulmány során végzett megfigyeléseket a virrasztás beszédre gyakorolt hatásairól, továbbá leírt egy új módszert is, mely a beszédből akusztikusan elemzi, miként hat a kimerültség a központi idegrendszerre.

Laringitisz - hangszálgyulladás

Laringitisz - hangszálgyulladás
Az eredmények jelentősek a munkavállalók, munkaadók, biztonsági szakemberek és katonai vezetők számára, akiknek a hosszú műszakok alatt meg kell küzdeniük a kimerültséggel, jegyezte meg Vogel. "Egyre nagyobb az érdeklődés az objektív, non-invazív rendszerek iránt, melyek segítségével felismerhető és kezelhető a fáradtság mind egészségügyi, mind pedig munkaügyi értelemben" - mondta.

Az egyén beszédének elemzésével, a normál, nyugodt beszédtempótól való eltérés mérésével lehetővé válik az orvosok számára, hogy objektív döntéseket hozzanak a munkaképesség szempontjából. Klinikai kísérletek során - ahol a figyelem a kulcsfontosságú a mért eredményeknél - is megfigyelhető vele a kimerültség.

A 24 órás kísérletben 18 fiatal felnőtt vett részt, akiktől kétóránként beszédmintákat gyűjtöttek be. Vogel munkatársaival együtt a beszéd elemeit vizsgálta, például a szünetek hosszát, a beszédet igénylő feladatok végrehajtásának teljes idejét. Az eredményekből kiderült, hogy minél fáradtabb valaki, annál lassabban beszél, a hangmagasság gyakrabban változik, a tónus elmosódik. Azt a következtetést vonták le, hogy a kimerültség miatt nehezebb kontrollálni a beszédben résztvevő izmok munkáját.

"Habár 24 órán át ébren maradni testileg és lelkileg is fárasztó, nagyszerű módja annak, hogy új barátokra tegyünk szert" - jegyezte meg Vogel. "A legtöbb kísérleti alany nagyon jól szórakozott a tesztek között, filmet néztek, olvastak, beszélgettek."

Eredményeikről a Journal of the Acoustical Society of America című folyóirat számolt be.
Animáció: HáziPatika.com

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag