7 híres és bizarr testrész, ami az utókorra maradt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ma már természetesnek vesszük, hogy dinoszauruszcsontokat láthatunk egy múzeumban, de nem vonz nagyobb látogatottságot egy természettudós agya vagy egy uralkodó karja?

A legtöbb történelmi alak végső nyughelyét az utódok méltó körülmények között őrzik, sokan szinte kegyhelyként tekintenek rájuk. Néhányuk maradványának egy részét azonban konzerválták is az utókor számára (esetleg csodás módon fennmaradtak), a tudomány érdekében, illetve szimplán egocentrikus okokból. Az alábbi - közel sem teljes listában - olyan ismert és kevéssé ismert történelmi személyekről szólunk, akiknek valamely testrésze fennmaradt az utókor számára.

Galilei ujja

Galileit a modern természettudományok, a megfigyelő csillagászat és a modern fizika atyjaként emlegetik. Eredményeinek felsorolása kitöltene egy igen hosszú listát. Magát Galileit élete utolsó éveiben az inkvizíció házi őrizetben tartotta, mert a tudós a Napot tartotta az univerzum középpontjának, nem a Földet. Galilei ujját halála után Anton Francesco Gori operálta le 1737-ben, ma a Museo di Storia del Scienza múzeumban, Olaszországban látható. Testét egy századdal később a számára emelt mauzóleumba szállították.

George Washington haja

Amerika atyjának halálát az Amerikai Egyesült Államokban mindenki meggyászolta. Azonban Henry Wadsworth Longfellow nagynénje kért is egy tincset a hajából, hogy kegytárgyként őrizhesse. 1850-ben Longfellow a hajtincset egy aranymedálba zárta, melyet később nagynénje, Eliza kérésére a Maine Történelmi Társaságának ajándékoztak.

Lazzaro Spallanzani hólyagja

Olasz biológus, leginkább arról híres, hogy az 1700-as években ő járta ki az utat Louis Pasteur előtt annak bizonyításával, hogy a mikrobák a levegőben közlekednek és hogy megsemmisíthetők. Azt is bebizonyította, hogy az emlősök szaporodásához sperma és petesejt szükséges, illetve véghezvitte az első mesterséges megtermékenyítést, egy kutyán. Hólyagja bizonyult a legmegfelelőbbnek a konzerválásra, mert hólyagrákban halt meg.

Paul Broca agya

Francia orvos és antropológus, leginkább arról híres, hogy felfedezte az agy beszédközpontját a frontális lebenyben, melyet róla neveztek el. Mindemellett Broca jó néhány antropológiai társaságot alapított Franciaországban és környékén. Vajon mi lenne a véleménye arról, hogy agya kiállítási tárgy lett a Museum of Man múzeumban Párizsban?

Szent Jobb

Államalapító uralkodónk, I. István király jobb keze teljesen természetes módon mumifikálódott, és az elmúlt időkben többször nyoma is veszett. I. László király "talált" rá először, aki a neves uralkodó szentté avatása alkalmából a csontokat kiemeltette a sírból, azokat oltárra helyeztette, illetve ereklyéket készíttetett belőlük. Ma a Szent István Bazilikában őrzik az ereklyét.

José Rizal csigolyája

Amint Jozé Rizalt kivégezték, kitört a forradalom a spanyol gyarmatosítású Fülöp-szigeteken, 1896-ban. Eredetileg pedig megáldatlan talajba, jelöletlen sírba temették, tizenhét évvel a halála után azonban exhumálták és Lunetába szállították. Egy csigolyáját üveg ereklyetartóba zárták, hogy kiállíthassák végül a Rizal Múzeumban, Fort Santiago-ban. Állítólag ez volt az egyetlen csont, melyet kivégzésekor a kivégzőosztag puskacsövei közül felé repülő golyók egyike eltalált.

Albert Einstein agya

Mint ahogy sok más zseni esetében, Albert Einsteinnél is felmerült a kérdés minek köszönhető különleges intellektusa. A tudós 1955-ben bekövetkezett halála után a Princeton Kórház egy patológusa, Thomas Stoltz Harvey kiemelte az agyát a családja engedélye nélkül, közölvén, hogy megpróbálja vizsgálatoknak alávetni. A következő negyven év valóban vizsgálatokkal telt, de az eredményeket a természettudományos társaságok megkérdőjelezik. Mindmáig nem végeztek bizonyító erejű kutatást Einstein agyával kapcsolatosan, mely nem maradt egyben a vizsgálatok miatti ide-oda küldözgetéseknek köszönhetően.
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

30313

Orvos válaszol
Aktuális
Mire számítson, ha fogszabályozásra készül?Fogszabályozás

Mire számítson, ha fogszabályozásra készül?Milyen eszközökkel történik és mennyi időt vesz igénybe?

Levesek karácsonyra: ha unja a halászlétKarácsonyi receptek

Levesek karácsonyra: ha unja a halászlétMilyen levest főzzünk, ha nem szeretjük a halat, vagy kipróbálnánk valami mást

Szezonális depresszióDepresszió

Szezonális depresszióAz őszi-téli hónapokban nem ritka a lehangoltság

Gyógyszerek 2-es típusú cukorbetegeknekfókuszban

Gyógyszerek 2-es típusú cukorbetegeknekA diabétesz kezelésében ma már számos modern gyógyszer nyújt segítséget

Vírusirtás: minél előbb, annál jobbHepatitis C

Vírusirtás: minél előbb, annál jobbA hepatitis c betegség gyógyítható, de orvoshoz kell fordulni

Bőrápolás a menopauza alatt: mire figyeljünk?Menopauza

Bőrápolás a menopauza alatt: mire figyeljünk?Mit tehetünk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben?

Ételek nátha és megfázás ellenMegfázás

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél a megfázás és nátha időszaka

Egészségre tervezveImmunerősítő ételek

Egészségre tervezveNem csak a citrusok segítenek immunrendszerünk erősítésében

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag

Házipatika

Szeretne további cikkeket olvasni az egészségről?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatóak a böngésző beállításainál.