5 régi egészségügyi tévhit

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Testünkkel kapcsolatos tévhiteket sokszor örököljük, halljuk itt-ott, meg sem kérdőjelezzük érvényességüket. Íme 5 gyakori tévhit!

A testünk - sokunk számára - titokzatosan működő szerkezet, melyet szeretnénk minél tovább egészségben tudni. Ez a törekvésünk azonban rengeteg furcsa, téves információhoz vezethet minket - az egészséggel összefüggő tévhitekből mutatunk be néhányat! Itt az ideje, hogy megszabaduljunk tőlük!

1. A szőr gyorsabban nő vissza, ha leborotváljuk

Ha ez a tévhit igaz lenne, a kopaszodás nem okozna problémát több millió férfinak és nőnek - a haj ritkulása egyszerűen megelőzhető lenne azzal, ha néha leborotválnák. A tudományos bizonyítékok szerint ez azonban egyáltalán nem igaz: a borotválásnak nincs hatása arra, milyen gyorsan nő a szőr, sőt arra sem, hogy milyen vastagok a visszanövő szőrszálak. Ezt egyébként már 1928-ban bebizonyították. Ennek magyarázata meglehetősen egyszerű: mivel a borotválás csak a szőrszálak felső, már elhalt részét távolítja el, nem befolyásolhatja a szőrtüszőt.

2. Nyolc óra alvás minden nap szükséges

Biztosan vannak olyanok, akiknek tényleg nyolcórányi alvás kell ahhoz, hogy teljesen kipihenjék magukat, ám ez az időtartam valakinek túl kevés, vagy éppen túl sok lehet. Az alvásigény ugyanis egyénenként eltérő, sőt ez az időtartam több tényezőtől (például az évszaktól vagy az étrendtől) is függhet. Egy, a közelmúltban publikált tudományos kutatásból pedig az derült ki, hogy az alvásigény a genetikától is függ.

3. Elromlik a szemünk, ha félhomályban olvasunk

Kire nem szóltak rá gyerekkorában, hogy ne olvasson a félhomályban? A tudományos tények szerint azonban ez nem roncsolja a szemet, legalábbis nem okoz tartós és visszafordíthatatlan károsodásokat. Természetesen az erőltetéstől rövid ideig fájhat, sőt bizonyos esetekben be is gyulladhat a szemünk, de a félhomályban való olvasás önmagában nem felelős sem a vakságért, sem a rövidlátásért.

Elromlik a szemünk, ha félhomályban olvasunk

Elromlik a szemünk, ha félhomályban olvasunk4. A hidegben fázunk meg a legkönnyebben

Megfázás!

Ha köhög, tüsszög, folyik az orra, fáj a feje és rémesen érzi magát, ajánljuk témába vágó cikkeinket!

"Vegyél fel kabátot, mert meg fogsz fázni" - hallottunk számtalanszor a szülői parancsot. Azonban a hideg idő önmagában nem "elég" ahhoz, hogy megfázzunk: ehhez valamilyen kórokozó is szükséges. A kórokozókat pedig elsősorban egymástól kaphatjuk el. Miért van mégis több járvány télen, a hideg időben? Egyszerűen azért, mert többet vagyunk összezárva a munkahelyeken, az iskolákban és otthon is!

5. Az alvajárókat felébreszteni életveszélyes

Az elterjedt mítosz szerint, ha felébresztünk egy alvajárót, az könnyen megtámadhat minket - állítólag azért, mert néhány percig nem tudja megkülönböztetni az álmot a valóságtól. Ezért aztán (szintén a tévhit szerint) akár szívrohamot is kaphat. A szakértők szerint sokkal veszélyesebb, ha nem ébresztjük fel az alvajárót. Az ugyan igaz, hogy megijedhetnek, de ez inkább annak a meglepetésnek köszönhető, hogy nem tudják, hol vannak. Ha azonban felügyelet nélkül "kószálnak", akkor könnyen bajba kerülhetnek vagy kárt tehetnek magukban. A legjobb módszer, ha finoman visszakísérjük őket az ágyukba, akár ébresztéssel, akár anélkül.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag