3D-ben látszik, hogy iszonyúan bonyolult az agyunk

Az agykérgi ideghálózat morzsányi térképe egy 100 terabájtos adathalmaz
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

agy, agykutatás, neuronok, idegsejtek, agy mérete

Hogyan működik az agyunk? Lassan közelebb férkőznek a tudósok a titokhoz.A "Funkcionális konnektóma" kutatás az agy "vezetékezése" és funkciói közötti szakadék áthidalását szolgálja, s jelentős lépés lehet az agy fordított mérnöki módszerrel való megfejtésére.

Az agykérgi idegsejtek közötti legnagyobb kapcsolati hálózatot mutatta be egy nemzetközi kutatócsoport, amelyben az Allen agytudományi intézet (Allen Institute for Brain Science), a Harvard Egyetem orvosi Iskolája (Harvard Medical School) és a flandiriai neuroelektronikai kutatóintézet (Neuro-Electronics Research Flanders - NERF) vett részt.

A kutatók új eszközöket fejlesztettek ki, amelyek a fordított mérnöki eljárást támogathatják az agy felfedezése során, amikor az elektronikus idegpályák valamint az idegi és hálózati számítások közötti kapcsolatokat fejtik fel - mondta Wei-Chung Lee, a Nature folyóiratban megjelent ismertető tanulmány vezető szerzője, a Harvard kutatója.

A Funkcionális konnektóma kutatási program közel tíz éve folyik már, hogy áthidaljon az idegrendszer tanulmányozásának két területe között régóta tátongó szakadékot. Azaz össze kellene hoznia az agyi aktivitást (amelyet többnyire fMRI képalkotással vizsgálnak) és az agyi vezetékezést (amelyet részletes elektronmikroszkópiával szokás vizsgálni).

Az agykérgi idegsejtek közötti legnagyobb kapcsolati hálózatot mutatta be egy nemzetközi kutatócsoport

Az agykérgi idegsejtek közötti legnagyobb kapcsolati hálózatot mutatta be egy nemzetközi kutatócsoport

A kutatás egerek látókérgében lévő idegsejtek azonosításával kezdődött, amelyek egyedi válaszokat adnak vizuális ingerekre. A kutatók ezután ultra-vékony szeletekre vágták az agyat, és milliónyi nagyfelbontású képet készítettek a megcélzott sejtekről és szinapszisokról, amelyeket azután három dimenzióban rekonstruáltak. A csapatok erre specializálódott tagjai nyomon követték az egyes neuronokat a 3D képben és meghatározták a kapcsolatukat más idegsejtekkel.

Az emberi agy ugyanúgy kezeli az érzelmeinket, mintha íz-, szag-, vagy tapintási ingerekről lenne szó. A Cornell Egyetem kutatói szerint agyunk ugyanúgy kóddá alakítja az érzelmekhez tartozó fiziológiai reakciókat. Ez a kód írja le, hogy mit érzünk. Részletek!

Elemezve ezt az adatvagyont, megerősítették azt a feltételezést, hogy azok a neuronok, amelyek hasonló feladatokat látnak el, nagyobb valószínűséggel csatlakoznak egymáshoz, mint a közeli idegsejtek, amelyek különböző feladatokat végeznek.

A végső cél az, hogy a funkcionális konnektóma projekt során egy köbmilliméternyi agyszövetet rekonstruáljanak, amely ugyan csak akkora, mint egy homokszem, mégis az agynak a legnagyobb részét tartalmazza, amelyet eddig ezen az úton tanulmányoztak.

Azon túl, hogy a végső célt elérjék (azaz megfejtsék az agyi algoritmusok és tanulási szabályok létrejöttét és működését), a tudósok az agytól tanulva haladást szeretnének elérni a mesterséges intelligencia területén, s javítani akarnak a mesterséges ideghálózatok algoritmusain a beszédfelismeréstől, az arcok felismerésén át a nagy adatmennyiségek elemzéséig például az orvosbiológiai kutatásban.

Forrás: Kurzweil Accelerating Intelligence

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag