3D-ben látszik, hogy iszonyúan bonyolult az agyunk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hogyan működik az agyunk? Lassan közelebb férkőznek a tudósok a titokhoz.A "Funkcionális konnektóma" kutatás az agy "vezetékezése" és funkciói közötti szakadék áthidalását szolgálja, s jelentős lépés lehet az agy fordított mérnöki módszerrel való megfejtésére.

Az agykérgi idegsejtek közötti legnagyobb kapcsolati hálózatot mutatta be egy nemzetközi kutatócsoport, amelyben az Allen agytudományi intézet (Allen Institute for Brain Science), a Harvard Egyetem orvosi Iskolája (Harvard Medical School) és a flandiriai neuroelektronikai kutatóintézet (Neuro-Electronics Research Flanders - NERF) vett részt.
A kutatók új eszközöket fejlesztettek ki, amelyek a fordított mérnöki eljárást támogathatják az agy felfedezése során, amikor az elektronikus idegpályák valamint az idegi és hálózati számítások közötti kapcsolatokat fejtik fel - mondta Wei-Chung Lee, a Nature folyóiratban megjelent ismertető tanulmány vezető szerzője, a Harvard kutatója.

A Funkcionális konnektóma kutatási program közel tíz éve folyik már, hogy áthidaljon az idegrendszer tanulmányozásának két területe között régóta tátongó szakadékot. Azaz össze kellene hoznia az agyi aktivitást (amelyet többnyire fMRI képalkotással vizsgálnak) és az agyi vezetékezést (amelyet részletes elektronmikroszkópiával szokás vizsgálni).

Az agykérgi idegsejtek közötti legnagyobb kapcsolati hálózatot mutatta be egy nemzetközi kutatócsoport

Az agykérgi idegsejtek közötti legnagyobb kapcsolati hálózatot mutatta be egy nemzetközi kutatócsoport

A kutatás egerek látókérgében lévő idegsejtek azonosításával kezdődött, amelyek egyedi válaszokat adnak vizuális ingerekre. A kutatók ezután ultra-vékony szeletekre vágták az agyat, és milliónyi nagyfelbontású képet készítettek a megcélzott sejtekről és szinapszisokról, amelyeket azután három dimenzióban rekonstruáltak. A csapatok erre specializálódott tagjai nyomon követték az egyes neuronokat a 3D képben és meghatározták a kapcsolatukat más idegsejtekkel.

Az emberi agy ugyanúgy kezeli az érzelmeinket, mintha íz-, szag-, vagy tapintási ingerekről lenne szó. A Cornell Egyetem kutatói szerint agyunk ugyanúgy kóddá alakítja az érzelmekhez tartozó fiziológiai reakciókat. Ez a kód írja le, hogy mit érzünk. Részletek!

Elemezve ezt az adatvagyont, megerősítették azt a feltételezést, hogy azok a neuronok, amelyek hasonló feladatokat látnak el, nagyobb valószínűséggel csatlakoznak egymáshoz, mint a közeli idegsejtek, amelyek különböző feladatokat végeznek.

A végső cél az, hogy a funkcionális konnektóma projekt során egy köbmilliméternyi agyszövetet rekonstruáljanak, amely ugyan csak akkora, mint egy homokszem, mégis az agynak a legnagyobb részét tartalmazza, amelyet eddig ezen az úton tanulmányoztak.

Azon túl, hogy a végső célt elérjék (azaz megfejtsék az agyi algoritmusok és tanulási szabályok létrejöttét és működését), a tudósok az agytól tanulva haladást szeretnének elérni a mesterséges intelligencia területén, s javítani akarnak a mesterséges ideghálózatok algoritmusain a beszédfelismeréstől, az arcok felismerésén át a nagy adatmennyiségek elemzéséig például az orvosbiológiai kutatásban.

Forrás: Kurzweil Accelerating Intelligence
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32449

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag