10 egészségügyi tévhit: mi az igazság?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

egészség, tévhitek

Számos olyan, az egészséggel kapcsolatos hit tartja magát szilárdan a közvéleményben, amiről a tudomány már korábban bebizonyította, hogy egyáltalán nem igaz. De melyek is ezek, és mi az igazság?

Napi 8 pohár vizet inni?

Felesleges számolgatni, hogy hány pohárral ittunk már. Kutatások már korábban rámutattak arra, hogy ha vizet iszunk, amikor szomjasak vagyunk, az éppen elég a megfelelő hidratáltsághoz. A vízben gazdag ételek (mint például a levesek, gyümölcsök és zöldségek), valamint a gyümölcslevek, teák, de még a kávé is vízpótlásnak tekinthető. Persze vannak olyan esetek, amikor tanácsos többet inni, például ha sötétsárga a vizelet, ha nem megyünk túl gyakran vécére, ha sokat mozgunk, illetve nagy meleg esetén.

A tojás rosszat tesz a szívünknek?

Napi egy-két tojás nem emeli a szívproblémák esélyét. Igaz, a tojás sárgájának viszonylag magas a koleszterintartalma, de a legtöbb ember számára az a mennyiség, amit ennyi tojásból juttatunk be szervezetünkbe, korántsem annyira káros, mint az étrendünkben általában található zsírok. A tojásban legalább vannak olyan tápanyagok, mint az omega-3 zsírsavak, amelyek csökkentik a szívproblémák esélyét.

Az izzadásgátló mellrákot okoz?

Hiába gondolják azt egyes kutatók, hogy az izzadásgátlókban és a dezodorokban található vegyianyagok könnyedén felszívódnak a hónaljunkon keresztül és a mellszövetbe kerülnek, ahol növelik a tumorképződés esélyét, ez nem igaz. Ezt a National Cancer Institute amerikai rákügyi intézet kutatásában olvasható: szerintük a mellrák és az izzadásgátlók között nincsen összefüggés.

Mellrákot okoz a dezodor?

Mellrákot okoz a dezodor?

Hidegben könnyebben megfázunk?

Bármit is mondtak gyerekkorunkban, nem feltétlenül leszünk betegek attól, ha túl sok időt töltünk a hidegben. Egy kutatás szerint erősebb az immunrendszere azoknak az egészséges férfiaknak, akik fagypont feletti hőmérsékletben töltöttek több órát a szabad ég alatt. Gondoljunk csak bele: könnyebb zárt térben megbetegedni vagy másoknak átadni a betegséget, hiszen a vírusok sokkal nagyobb koncentrációban vannak jelen.

Multivitamint mindennap?

Biztos mindenki hallotta már, hogy a multivitamin olyan tápanyagokkal lát el, amelyek nem szerepelnek az étrendünkben, ezzel azonban nem minden kutató ért egyet. Abban megegyezhetünk, hogy ha az orvos írja fel, akkor azt be kell szedni. Az egészséges élethez szükséges tápanyagokat viszont egy jól összeállított étrend tudja leginkább biztosítani.

Reggeliznünk kell ahhoz, hogy fogyjunk?

A reggelizés segíthet bizonyos embereknek a fogyásban: a logika emögött az, hogy kevésbé leszünk éhesek és nem fogunk annyi mindent összeenni napközben. A Cornell University egyik tanulmányából azonban kiderül, hogy azok, akik nem reggeliznek, nem eszik túl magukat a másik két főétkezés során sem és átlagosan 400 kalóriával kevesebbet vesznek magukhoz naponta.

A zöld orrváladék fertőzést jelez?

Az elhasznált papír zsebkendő tartalma nem helyettesíti egyik labortesztet sem. A tanulmányokban találhatunk olyanokat, hogy a zöld vagy sárga orrváladék gyakoribb bizonyos bakteriális fertőzések során, de ha ilyen színt látunk a zsebkendőnkben, az még nem jelenti azt, hogy azonnal antibiotikumokat kell szednünk.

A cukortól felpörögnek a gyerekek?

A sok cukor nem tesz jót a gyermekeknek, de számos kutatás úgy véli: attól, hogy cukorban gazdag ételt esznek, nem fognak furcsábban viselkedni, nem romlik a tanulmányi átlaguk és fókuszálni sem fognak rosszabbul. Ennek ellenére sok szülő meg van győződve arról, hogy van kapcsolat a kettő között.

Betegek lehetünk a vécéülőkétől?

Ne aggódjunk, ha nem tudjuk letakarni a vécéülőkét, ugyanis nem ez az a felület, ahonnan a legtöbb fertőzés tovaterjed - ezek a vécéajtók, az ajtókilincsek, illetve a padló. Ezekről a felületekről influenzavírust, norovírust és E. colit sokkal könnyebben elkaphatunk, úgyhogy ezeket érdemes nem puszta kézzel megfogni, illetve dolgunk végeztével mindig mossunk kezet!

Ha ropogtatjuk ujjainkat, ízületi gyulladást kapunk?

Az ujjropogtatás hangját kevesen tudják elviselni, de ebben ez az egyetlen egészségügyileg problémás dolog. A ropogó hangot ugyanis nem az okozza, hogy csontjaink vagy ízületeink egymáshoz dörgölődnek, hanem az ízületi folyadékban kialakuló gázbuborék kipukkanásának köszönhető mindez. A tanulmányok szerint az ízületi gyulladásnak ehhez semmi köze nincs.

Forrás: webmd.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag