Méreganyagokat találtak a rúzsokban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Terméktesztelők aggasztó összetevőket találtak a rúzsokban, melyek közül némelyik rákkeltő méreganyagnak bizonyult. Drágább márkák esetében is találtak hiányosságokat.

Rúzst használó hölgyek sminkkészletük vásárlásakor gyakran kerülnek kellemetlen helyzetbe, hogy melyik terméket is válasszák, hiszen ami egy termékleírásban szerepel, az gyakran nem fedi a valóságot: 306 vizsgált rúzs közül ugyanis 121 csupán "elégséges" besorolást ért el, negyvennégyet pedig hiányosnak ítéltek - derül ki a német Öko-Test magazin szerzőinek összegzéséből.

Mostani augusztusi kiadásukban jelentették meg a kereskedelemben elterjedt krémrúzsok pontos összetevőit analizáló jelentést.
A rossz minősítést kapott rúzsok között akadnak méregdrága francia luxusmárkák is. "A drága kozmetikumok gyakran nem érik meg az árukat. Olcsóbb rúzsok, amelyeket akár 2,49 euróért megvehetünk, néha sokkal jobb minősítést érnek el tesztelésük során, mint a drágább, közel 30 euróért értékesített márkák" - meséli a magazin főszerkesztője a beszámolójában.

Az eddig tesztelt sminkeszközök közül sokuk tele volt káros anyaggal. Egyes rúzsokban például sárga színezőanyagot, azaz Tartrazint (E102), tehát szintetikus adalékanyagot találtak, amely viszketési érzetet vagy bőrkiütést okozhat. A termékvizsgálatokat végző labor bizonyos esetekben mérgező Anilint talált, amely rákkeltő hatású - olvasható az Öko-Test magazin cikkében.
Egyes rúzsokban megtalálható a paraffin, bizonyos kőolajszármazékok, vagy akár olyan szintetikus anyagok, mint a szilikon. Ezen anyagok egészségtelen hatásúak, a paraffin akár a nyirokcsomók elváltozásához is vezethet.

A német fogyasztómagazin arra utasítja a gyártókat, hogy szigorúbban tartsák be az ismert kozmetikai előírásokat és tájékoztassák a fogyasztókat az általuk alkalmazott színezékanyagokról.

[Forrás: OrientPress Hírügynökség]
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Az ajkak különösen érzékeny bőrét hidegben ne nyalogassa. Oda kell figyelni a rúzsokra és szájfényekre, mert közülük a viasztartalmúak a bőr víztartalmát elvonva szárítanak.