Kétszázezer beteg sorsa kérdéses

Kövessen minket!

Mintegy kétszázezer ember szenved Magyarországon a pikkelysömörtől. Mint ismert, a betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezelésekkel tünetmentessé tehető.
A pikkelysömör, más néven psoriasis krónikus, de nem fertőző bőrbetegség, a világon százmillió embert érint. Az esetek tíz százalékában ízületi gyulladás is társulhat hozzá, belső szervi bajok, a magas vérnyomás, a cukorbetegség miatt szedett gyógyszerek ronthatják, provokálhatják a tüneteket. Kialakulását a bőr speciális gyulladáskészségére vezetik vissza az orvosok. A pikkelysömör elsőként általában a fejen, a könyökön vagy a térden jelentkezik, rosszabb esetben pedig elboríthatja az egész testet is. A pikkelysömörre számos kezelés létezik, a szinkron balneo fototerápia a leghatásosabb, melyet egy magyar vállalkozás is alkalmaz. A cégnél egy kezelés hét-nyolcezer forintba kerül. Egy betegnek a fél-egy esztendős tünetmentességhez, állapottól függően, ötven-hatvan alkalommal kell megjelennie. Ebből az OEP ötvenet támogat, míg a fennmaradó összeget a betegnek kell megfizetni. Ha az egészségbiztosító jövőre nem köt szerződést a vállalkozással, ez a gyógymód a betegeknek kettőszázötven-háromszázezer forintjába kerülhet. Egyelőre bizonytalan, hogy ezt a speciális eljárást a cégnél jövőre tudja-e finanszírozni az OEP.
A Magyar Hírlap információja szerint a pikkelysömör kezelését végző céggel a megyei egészségbiztosítási pénztárak az Egészségügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium döntése alapján határozott időre kötöttek szerződést. Az így létrejött együttműködés - több más szolgáltatóéval együtt - december 31-én lejár. A jelenleg érvényes jogszabály nem teszi lehetővé, hogy az OEP a fix időre szóló kontraktusokat önállóan meghosszabbítsa, de a hivatal jelenleg is dolgozik a kérdés megoldásán. Az egészségügyi tárcánál azt mondták lapunknak, hogy még nincs döntés a tb-támogatás jövőre aktuális rendszeréről.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Életmódváltók
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

Minden szélsőséges fogyókúrát megsínylenek a bőr elasztikus rostjai. Egy-két kiló súlyfeleslegért nem szabad bántani a bőrt, egy kis masszázs és sport megoldást jelenthet.