Kétszázezer beteg sorsa kérdéses

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mintegy kétszázezer ember szenved Magyarországon a pikkelysömörtől. Mint ismert, a betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezelésekkel tünetmentessé tehető.
A pikkelysömör, más néven psoriasis krónikus, de nem fertőző bőrbetegség, a világon százmillió embert érint. Az esetek tíz százalékában ízületi gyulladás is társulhat hozzá, belső szervi bajok, a magas vérnyomás, a cukorbetegség miatt szedett gyógyszerek ronthatják, provokálhatják a tüneteket. Kialakulását a bőr speciális gyulladáskészségére vezetik vissza az orvosok. A pikkelysömör elsőként általában a fejen, a könyökön vagy a térden jelentkezik, rosszabb esetben pedig elboríthatja az egész testet is. A pikkelysömörre számos kezelés létezik, a szinkron balneo fototerápia a leghatásosabb, melyet egy magyar vállalkozás is alkalmaz. A cégnél egy kezelés hét-nyolcezer forintba kerül. Egy betegnek a fél-egy esztendős tünetmentességhez, állapottól függően, ötven-hatvan alkalommal kell megjelennie. Ebből az OEP ötvenet támogat, míg a fennmaradó összeget a betegnek kell megfizetni. Ha az egészségbiztosító jövőre nem köt szerződést a vállalkozással, ez a gyógymód a betegeknek kettőszázötven-háromszázezer forintjába kerülhet. Egyelőre bizonytalan, hogy ezt a speciális eljárást a cégnél jövőre tudja-e finanszírozni az OEP.
A Magyar Hírlap információja szerint a pikkelysömör kezelését végző céggel a megyei egészségbiztosítási pénztárak az Egészségügyi Minisztérium és a Pénzügyminisztérium döntése alapján határozott időre kötöttek szerződést. Az így létrejött együttműködés - több más szolgáltatóéval együtt - december 31-én lejár. A jelenleg érvényes jogszabály nem teszi lehetővé, hogy az OEP a fix időre szóló kontraktusokat önállóan meghosszabbítsa, de a hivatal jelenleg is dolgozik a kérdés megoldásán. Az egészségügyi tárcánál azt mondták lapunknak, hogy még nincs döntés a tb-támogatás jövőre aktuális rendszeréről.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

Lefekvés előtt és felkelés után is tisztítsa meg bőrét az izzadságtól, portól, fölös faggyútól. Ne engedje eltömődni a pórusokat, így nem szaporodnak el a kórokozó baktériumok sem!