Immunerősítő, bőrápoló, méregtelenítő - és még kellemes is!

Kövessen minket!

A pattanásos bőr, álmatlanság, izomfájdalom, kezdődő visszeres panaszok ellen is hatékony a szauna - mondta
Dr. Balatoni Tímea bőrgyógyász, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan bőrtípus, amelynek ne tenne jót a hideg-meleg váltakozása és a szaunázással járó izzadás.

Arra érdemes esetleg odafigyelni, hogy mivel a meleg, párás környezetben vízzel telítődik a bőr - ezt a nedvességet valahogyan bent kell tartani. Erre valók a vizet megtartó krémek, készítmények.

Az epilepsziás, lázas, aktív gyulladásos betegséggel küszködő, nem beállított magas vérnyomású, szívelégtelenségben szenvedő emberek ne menjenek szaunába, mert kiszámíthatatlan a hatás, akár végzetes problémák is jelentkezhetnek.
Lázasan például azért nem szabad, mert egyébként is magasabb a test hőmérséklete a láz miatt, ilyen hőmérsékleten a szervezetnek több energia kell, hogy a szerveket működtesse, ha erre ráteszünk még egy lapáttal, akkor az komoly következményekkel járhat.

A rendszeres - tehát heti vagy kéthetenként egyszeri - szaunázás jótékony hatású a légzőszervekre, mivel lazítja a mellkasi izmokat, könnyíti a légzést, kitágítja a hörgőket. Azzal, hogy a nyálkahártyákon is távozik folyadék, kisöpri az allergiát okozó anyagokat, tehát csökkennek az allergiás tünetek - mondta el Kovács Tamás szaunamester, aki hozzátette, hogy ez a tevékenység edzésben tartja a keringési rendszert, segít normalizálni a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és attól függően, hogy egy alkalommal hányszor megy vissza az ember a szaunába, a szellemi felfrissüléstől a kellemes fáradtságig sok mindent el lehet érni.
A szaunázás jót tesz a száraz bőrnek is, mert a felső hámréteg eltűnik, helyette egészségesebb, vízben gazdagabb bőr kerül felszínre.
A száraz bőr fénytelen, érdes tapintású, sokszor kellemetlenül feszül, és viszket, és nem csupán esztétikai probléma. Az ilyen bőr könnyebben gyulladhat be, allergiás reakciók jelenhetnek meg rajta, és hajlamosabb a ráncosodásra is - derült ki a sajtóbeszélgetésen.

Kéky Kira
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Életmódváltók
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

20-30 perces, néhány fogásból álló arcmasszázs is sokat lendít az arcbőr vérellátásán, frissességén, üdeségén és feszességén. Használjon hozzá tápláló arckrémet.