Immunerősítő, bőrápoló, méregtelenítő - és még kellemes is!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A pattanásos bőr, álmatlanság, izomfájdalom, kezdődő visszeres panaszok ellen is hatékony a szauna - mondta
Dr. Balatoni Tímea bőrgyógyász, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs olyan bőrtípus, amelynek ne tenne jót a hideg-meleg váltakozása és a szaunázással járó izzadás.

Arra érdemes esetleg odafigyelni, hogy mivel a meleg, párás környezetben vízzel telítődik a bőr - ezt a nedvességet valahogyan bent kell tartani. Erre valók a vizet megtartó krémek, készítmények.

Az epilepsziás, lázas, aktív gyulladásos betegséggel küszködő, nem beállított magas vérnyomású, szívelégtelenségben szenvedő emberek ne menjenek szaunába, mert kiszámíthatatlan a hatás, akár végzetes problémák is jelentkezhetnek.
Lázasan például azért nem szabad, mert egyébként is magasabb a test hőmérséklete a láz miatt, ilyen hőmérsékleten a szervezetnek több energia kell, hogy a szerveket működtesse, ha erre ráteszünk még egy lapáttal, akkor az komoly következményekkel járhat.

A rendszeres - tehát heti vagy kéthetenként egyszeri - szaunázás jótékony hatású a légzőszervekre, mivel lazítja a mellkasi izmokat, könnyíti a légzést, kitágítja a hörgőket. Azzal, hogy a nyálkahártyákon is távozik folyadék, kisöpri az allergiát okozó anyagokat, tehát csökkennek az allergiás tünetek - mondta el Kovács Tamás szaunamester, aki hozzátette, hogy ez a tevékenység edzésben tartja a keringési rendszert, segít normalizálni a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, és attól függően, hogy egy alkalommal hányszor megy vissza az ember a szaunába, a szellemi felfrissüléstől a kellemes fáradtságig sok mindent el lehet érni.
A szaunázás jót tesz a száraz bőrnek is, mert a felső hámréteg eltűnik, helyette egészségesebb, vízben gazdagabb bőr kerül felszínre.
A száraz bőr fénytelen, érdes tapintású, sokszor kellemetlenül feszül, és viszket, és nem csupán esztétikai probléma. Az ilyen bőr könnyebben gyulladhat be, allergiás reakciók jelenhetnek meg rajta, és hajlamosabb a ráncosodásra is - derült ki a sajtóbeszélgetésen.

Kéky Kira
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

A bőr három rétegből áll. Melyek ezek?

Tippek

Lefekvés előtt és felkelés után is tisztítsa meg bőrét az izzadságtól, portól, fölös faggyútól. Ne engedje eltömődni a pórusokat, így nem szaporodnak el a kórokozó baktériumok sem!