Hőségriadó! Jó tanácsok, hogy senkit ne érjen felkészületlenül a meleg!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Főként időseket és gyerekeket érint a kánikula, mert a gyenge, vagy legyengült szervezet könnyebben kiszárad, ha nem jut megfelelő mennyiségű folyadékhoz, ásványi anyaghoz. Ugyanakkor a felnőttek részéről is alapos felkészülést igényel a meleg, akár dolgozni mennek, akár otthon maradnak vagy strandra készülnek.

Összegyűjtöttünk néhány tippet, praktikát, hogy könnyebb legyen elviselni a hőséget.

Akármilyen meleg is van napközben, naplemente után valamelyest lehűl a hőmérséklet. Érdemes ekkor kitárni az ablakokat és beereszteni a frissebb, hűvösebb levegőt a lakásba, amit - jó esetben - nappal lesötétített ablakokkal megőrizhetünk másnap estig. Ha otthonunk száraz levegőjű, akkor párologtathatunk vizet, ha ez kellemesebbé teszi a közérzetünket.

Ha másnap el kell indulni valahová, lehetőleg úgy időzítsük, hogy délelőtt 11 és délután 4 óra között ne kelljen a tűző napra menni, mert ilyenkor a legerősebb az UV sugárzás, ami leégést okoz és a látást is károsíthatja.

Ha mégis ki kell menni, gondoskodjunk megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlásról, legjobb, ha vizet vagy hűtött teát viszünk magunkkal. Erre a célra a hibiszkuszból, zsályából, kamillából vagy mentából készült gyógyteák a legalkalmasabbak. A kellemes felfrissülés mellett gyulladáscsökkentőek, fertőtlenítő és baktériumölő hatásúak. A hideg vízből, mentol vagy eukaliptusz olajjal készített pumpás hűsítőpermet is jó szolgálatot tesz a melegben, javítja a közérzetet, frissíti a bőrt.

Fontos, hogy hazaérkezéskor ne vessük magunkat egy kád csalogatóan hideg vízbe, mert megterheli a szívet. Inkább vegyünk egy 20-25 fokos fürdőt, melyet borsmenta olajjal tehetünk még kellemesebbé. Ettől a pórusok kitágulnak, a bőr levegőzik és párolog.

Öltözködés szempontjából érdemes szem előtt tartani, hogy az izzasztó, testre feszülő ruhák helyett természetes, lenvászonból vagy pamutból készült, világos színű darabokat válasszunk, amelyek visszaverik a nap fényét.

Szervezetünk energiaszükséglete ilyen hőségben akár 15 százalékkal is csökkenhet, fontos ezért, hogy ne terheljük emésztésünket szükségtelenül kalóriadús, zsíros ételekkel. Annál is inkább, mert ezek az ételek elnehezítenek, fokozzák az izzadást, ezáltal elfogyasztásuk kellemetlen közérzethez vezet.

Figyeljünk oda a környezetünkben élő idősekre és gyerekekre. Gyermekünkre mindig adjunk kalapot, hogy a napszúrást elkerüljük, és gondoskodjunk róla, hogy a strandolás, játék közben is rendszeresen igyanak eleget. Ha strandra indulunk, érdemes előre lefagyasztani néhány üveg vizet, amit aztán felolvadásig hűsítőként is használhatunk.

Hazafelé vagy útközben még rövid időre se hagyjuk gyermekünket napon parkoló autóban!

Ezeket a tanácsokat betartva elkerülhető, hogy a meleg komolyabb rosszulléthez vezessen. Legyünk körültekintőek, figyeljünk oda egymásra és saját egészségünkre!

Kovács Nikolett
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A bőrsejteket frissíti az oxigén. Az oxigénfelvétel 95 százaléka történik a tüdőben, a másik 5 százalékot bőrlégzéssel vesszük föl. A legjobb, ha friss levegőn hagyjuk bőrünket lélegezni.