Ha viszket a bőre, csak kicsit vakarja!

Kövessen minket!

Itt-ott megvakarjuk néha a bőrünk. És már el is felejtjük a dolgot. Ám, ha nagy területeket érint és hosszan tartó ez az érzés, akkor igazi kínokat élünk át. Ebben az esetben tanácsos bőrgyógyászhoz fordulni.
Valami irritálja a bőrt
Külsőleg: Zavarhatja természetes anyag (gyapjú), vegyi anyag (mosószerek, kozmetikai készítmények illatanyagai), fűszer, üveggyapot, de élősködő is (tetű), bőrgomba.
Belsőleg: A bőr véredényei ideiglenesen nagyobb áteresztő képességgel rendelkeznek, ezért savó szivárog a bőr felső rétegébe, és hatására a bőrszövet felduzzad, viszket, fájdalmas. Ilyenkor a bőr gyulladása vagy allergia állhat a háttérben.
Jól látható tünetek
Ha bepirosodik a bőr vagy hámlik, bedagad, kiütés vagy ödéma jelenik meg rajta, akkor többnyire gyulladás okozza a bajt. Neurodermitis, azaz bőrgyulladás, ami felnőtteket és gyerekeket egyaránt meglephet váratlanul is. Szó lehet úgynevezett kontaktekcémáról, amikor illatanyagokkal, fémmel, tartósítószerrel érintkezés a kiváltó ok, illetve csalánkiütésről, amit gyógyszer és élelmiszer okozhat.
A kezelés módja
A kortizontartalmú krémek és antihisztamin-tabletták lefékezik a gyulladásos reakciókat a szervezetben. Természetes gyulladáscsökkentő csersavat tartalmaz a fekete tea és a tölgyfakéreg. A főzetükkel készíthetünk borogatást. Ahogy alkalmazhatunk mesterséges csersavat tartalmazó testápolót vagy fürdőadalékot. Mentolos és kámforos krémek hűtik az érintett bőrt.
Bőrszárazság, gyógyszerek
A viszketés oka lehet bőrszárazság. Ez öröklött tulajdonság, és a kor előrehaladtával súlyosbodhat. A bőr ugyanis fokozatosan veszít a nedvesség- és zsírtartalmából a tusolószerek, gyakori habfürdőzés, alkoholtartalmú illatosítók használata révén. Betegségek (cukorbetegség, máj- és vesebetegség, vérszegénység, vashiány, bélbántalmak és pajzsmirigyműködési zavarok) is járhatnak bőrviszketéssel.
STOP
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Hozzászólások

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A faggyúmirigyek termelte zsíros anyagba rakódott szennyeződések és kozmetikumok nem vízzel és szappannal, hanem zsíros alapú arclemosótejjel moshatók le a legjobban.