Ha ezt a körlevelet kapja, ne küldje tovább!

Kenjük magunkat vagy ne kenjük? Egy szárnyra kapott újabb körlevél szerint halálos vétek, ugyanis a naptej rákot okoz. A tévhitekkel foglalkozó Ködpiszkáló blog ezúttal is rendet tett.

Így szól a körlevél

"Kedves Mindenki! Az imént hallottuk a rádióban, hogy mostantól az óvodák ingyen igényelhetnek naptejet (természetesen a márka is megvan) arra az esetre, ha nyáron kimennek az udvarra. Nagyon kérlek benneteket, ne dőljetek be ennek! A naptej rendkívül káros! Amíg a flakonban van, addig semmi baj vele, de rögtön, ahogy a bőrünkre kenjük, és a nappal reakcióba lép, káros és visszafordíthatatlan (rákkeltő!) folyamatok indulnak be! (...) A legegyszerűbb és ártalmatlan naptej, amit tudok nektek ajánlani, a gyógyszertárakban kapható hagyományos kakaóvaj. De jó a tiszta napraforgó vagy extra szűz olívaolaj is. A legjobb, ha fél 12 és fél 3 között nem mentek ki a gyerekkel, ezt be kell tartani!"

A kíméletlen leleplezés

A faktorszám a napvédő termékek hatáserősségét mutatja. Minél nagyobb a faktorszám, annál hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül.

"A bőrrák aránya az összes daganatos megbetegedés között folyamatosan nő. Ennek az a fő oka, hogy a rákkeltő UV-sugarakat kiszűrő légköri ózonréteg a környezetszennyezés hatására vékonyodik. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint jelenleg évente több mint 2 millió embernél alakul ki bőrrák, és becslések szerint az ózonréteg 10%-os vékonyodásával az új esetek száma évente több mint 300 ezerrel fog nőni. A bőrrák megelőzésének érdekében nagyon fontos, hogy elkerüljük a magas UV-terhelést" - írja a Ködpiszkáló blog szerzője bejegyzésében.

Nem véletlen tehát, hogy lépten-nyomon hangsúlyozzák a szakemberek a megfelelő fényvédelem fontosságát, illetve azt, hogy a nyári napokon a déli órákban ne menjünk napra, és később is csak napvédő krémek alkalmazásával.

"Számos olyan nagy összefoglaló cikk jelent meg, ami cáfolja a napvédő termékek feltételezett rákkeltő hatását, az ellenoldal azonban ezeket 'természetesen' nem idézi. Az egyik legátfogóbb közlemény az 1966-2003 közötti vizsgálati eredményeket összegezve azt állapította meg, hogy a naptejek rákkockázatot növelő hatására semmilyen bizonyíték nincs" - magyarázza a továbbiakban a blog szerzője.

Mi az alapja a napvédő hatásmechanizmusnak?

"A napvédő hatás fizikai vagy kémiai védelem eredménye lehet. Előbbi úgy alakul ki, hogy a termékben jelen lévő kis 'szemcsék' visszaverik a napsugarakat; ilyen módon védi a bőrt pl. a cink-oxid és a titán-dioxid. Ezek hátránya, hogy alkalmazásuk nem túl esztétikus, ugyanis fehér réteget alkotnak a bőrön. A kémiai védelmet nyújtó anyagok speciális szerkezetüknek köszönhetően 'megkötik' az UV-sugarakat. A felhasználható anyagok listája meglehetősen hosszú. Ezek között megtalálhatóak fahéjsav-származékok (cinnamátok) is, például az oktinoxát és a cinoxát. Ezek veszélyességének hangsúlyozása megalapozatlan: potenciális rákkeltő hatásukat olyan, sejttenyészeten végzett vizsgálatra alapozzák, amely a termékek rendeltetésszerű használata szempontjából irreleváns. Bőrön alkalmazva ugyanis nem szívódnak föl olyan mértékben, ami bármiféle veszélyt jelenthetne. Azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy egyáltalán nem rendelkeznek mellékhatással. Leggyakrabban allergiás reakció jelentkezhet, ami természetesen kellemetlen, de nem keverendő össze a rákkeltő hatással" - teszi hozzá Csupor Dezső.

Olívával kenjük?

A bejegyzés lerántja a leplet a növényi olajokról is, amit a körlevél küldője ajánl: valóban volt kutatás arra nézve, hogy például az olívaolaj véd-e a káros napsugarakkal szemben, de fontos tudni, hogy a leghatásosabb olívaolaj fényvédő faktora is csak 7,5, ami az Unióban elfogadott beosztás alapján alacsony védőhatást jelent. Az olaj tehát maradjon csak a konyhában, naptejjel pedig szerelkezzünk fel, mielőtt tartósan napra megyünk!
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

A hidratáló krémeket fürdés után, a még nedves bőrbe masszírozzuk be, mert ilyenkor könnyebben felveszi a bőrápoló anyagokat.