Gyermekkori allergiát okoz a közlekedési légszennyezés

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokkal gyakoribb az allergiás megbetegedések megjelenése a forgalmas utak mellett lakó gyerekek körében, állítja egy új, több ezer gyermeken végzett megfigyelés.

A müncheni Helmholtz Centrum irányításával egy német kutatócsoport hat éven át tanulmányozta azt, hogy van-e beazonosítható összefüggés az atópiás megbetegedések és a közúti közlekedésből származó szennyezett levegő belélegzése között. A tudósok elemzésüket egyfelől a házak forgalmas utaktól való távolságára alapozták, másfelől a légszennyezettség (finom por, korom és nitrogén-dioxid) modellezett értékét.

A Helmholtz Centrum Járványügyi Intézetének munkatársa, Dr. Joachim Heinrich által vezetett kutatócsoport a fentieket összevetette 3 061 hatéves gyermek adataival Münchenről és környékéről. Születésüktől fogva feljegyezték a fejlődésüket a GINI és LISA néven ismert tanulmányok keretében, melyeket Prof. Dr. H.-Erich Wichmann vezetett. Az allergiás megbetegedések életmódbeli és környezeti faktorait mérték fel. A jelenlegi elemzésben az orvosi kutatásokat és a rendszeres szülői interjúkat vették alapul. A gyermekeknél hatéves korukban elvégezték az általános allergénekkel szembeni speciális IgE antitest vértesztjét.

A tudósok különféle számítási modellek segítségével becsülték meg, hogy az egyes gyermekek milyen mértékben kerültek érintkezésbe a szennyező anyagokkal. Kimutatták, hogy az asztmás hörghurutos, a pollenérzékeny és más allergiás esetek száma a finom porral való érintkezés arányában növekedett. A nitrogén-dioxidot az ekcémás megbetegedésekkel hozták kapcsolatba. Azoknál a gyerekeknél, akik a forgalmas utaktól 50 méteren belül laknak, 1-50 százalékkal nőtt az esélye az asztmás hörghurut, a szénanátha, az ekcéma és az egyéb allergiás betegségek kialakulására. Az adatok statisztikai elemzésével kimutatták, hogy a főúttól való távolság növekedésével csökkent a megbetegedések száma.

Joachim Heinrich és munkatársai szerint kutatásuk eredménye a bizonyíték arra, hogy milyen káros hatásai vannak a közlekedési légszennyezésnek. A korábbi tanulmányok nem mutatták ki ilyen világosan az összefüggéseket, bár a laboratóriumi kísérletek és a belégzéssel kapcsolatos tanulmányok eredményei közismertek.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.