Gyermekkori allergiát okoz a közlekedési légszennyezés

Kövessen minket!

Sokkal gyakoribb az allergiás megbetegedések megjelenése a forgalmas utak mellett lakó gyerekek körében, állítja egy új, több ezer gyermeken végzett megfigyelés.

A müncheni Helmholtz Centrum irányításával egy német kutatócsoport hat éven át tanulmányozta azt, hogy van-e beazonosítható összefüggés az atópiás megbetegedések és a közúti közlekedésből származó szennyezett levegő belélegzése között. A tudósok elemzésüket egyfelől a házak forgalmas utaktól való távolságára alapozták, másfelől a légszennyezettség (finom por, korom és nitrogén-dioxid) modellezett értékét.

A Helmholtz Centrum Járványügyi Intézetének munkatársa, Dr. Joachim Heinrich által vezetett kutatócsoport a fentieket összevetette 3 061 hatéves gyermek adataival Münchenről és környékéről. Születésüktől fogva feljegyezték a fejlődésüket a GINI és LISA néven ismert tanulmányok keretében, melyeket Prof. Dr. H.-Erich Wichmann vezetett. Az allergiás megbetegedések életmódbeli és környezeti faktorait mérték fel. A jelenlegi elemzésben az orvosi kutatásokat és a rendszeres szülői interjúkat vették alapul. A gyermekeknél hatéves korukban elvégezték az általános allergénekkel szembeni speciális IgE antitest vértesztjét.

A tudósok különféle számítási modellek segítségével becsülték meg, hogy az egyes gyermekek milyen mértékben kerültek érintkezésbe a szennyező anyagokkal. Kimutatták, hogy az asztmás hörghurutos, a pollenérzékeny és más allergiás esetek száma a finom porral való érintkezés arányában növekedett. A nitrogén-dioxidot az ekcémás megbetegedésekkel hozták kapcsolatba. Azoknál a gyerekeknél, akik a forgalmas utaktól 50 méteren belül laknak, 1-50 százalékkal nőtt az esélye az asztmás hörghurut, a szénanátha, az ekcéma és az egyéb allergiás betegségek kialakulására. Az adatok statisztikai elemzésével kimutatták, hogy a főúttól való távolság növekedésével csökkent a megbetegedések száma.

Joachim Heinrich és munkatársai szerint kutatásuk eredménye a bizonyíték arra, hogy milyen káros hatásai vannak a közlekedési légszennyezésnek. A korábbi tanulmányok nem mutatták ki ilyen világosan az összefüggéseket, bár a laboratóriumi kísérletek és a belégzéssel kapcsolatos tanulmányok eredményei közismertek.

Animáció: HáziPatika.com
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Életmódváltók
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A sport vérkeringést fokozó, jótékony hatása a bőrön is meglátszik. Ha a regenerálódó bőr salakanyagait friss vérkeringés tudja elszállítani, bőrünk valósággal megfiatalodik.