Felgyorsítható lesz a sebgyógyulás ekcémásoknál, cukorbetegeknél

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A San Diegoi Kalifornia Egyetem biológusai kedden bejelentették, hogy felfedeztek egy olyan fehérjét, mely kiemelkedően jelentős a sebgyógyulás folyamatában, és segíthet olyan betegségek súlyos komplikációinak kezelésében, mint a cukorbetegség vagy az ekcéma.

A korábban csupán a sejtpusztulással összefüggésbe hozott protein kritikus szerepet játszott a kísérleti egerek sebeinek gyógyulása során. A caspase-8 néven ismert protein hiányzik az ekcémások esetében, a cukorbetegek szervezetében azonban túl sok termelődik belőle, állítja a felfedezés, melyről a Nature következő számában jelenik majd meg cikk. A kutatók szerint felfedezésük választ adhat arra, hogy a cukorbetegek sebei miért nem gyógyulnak rendesen, és miért merülnek fel súlyos szövődmények még kisebb horzsolásokból is; továbbá arra is, hogy az ekcémások bőre miért gyullad be, amivel befolyásolja a védekező funkcióit. Olyan laboratóriumi egereket vizsgáltak, melyekben leblokkolták a bőrszövet azon génjét, mely a caspase-8 termeléséhez szükséges.

"A protein hiánya nem csak gyulladást okoz, mely a sebfertőzést okozó mikrobák megállítását célozza, hanem stimulálja az őssejtek termelődését is, mely a seb bezáródását idézi elő" - mondta Colin Jamora, a kutatócsoport vezetője. A seb begyógyulása érdekében háromféle reakciót mutattak az állatok: a gyulladást, mely során a test a betegség legyőzésére való sejteket szállít a seb felszínére; sejtburjánzást, melynél az őssejtek bőrsejtek képződését serkentették, hogy azzal töltsék ki a sebet; vagy az újraalakítást, amikor is a seb annyira kisimul, amennyire csak lehetséges.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a bőrfelszín caspase-8 hiánya egy másik protein kibocsátását eredményezi a sejtekből, az interleukin-1-alfát, mely képes mélyebbre is hatolni a szövetben, hogy összegyűjtse az immunsejteket, illetve a helyi őssejteket osztódásra bírja. Most először tudták kimutatni, hogy a caspase-8 idézi elő ennek a speciális proteinnek a kibocsátását.

Az UCSD kutatói jelenleg egereken tanulmányozzák az emberi cukorbetegséget, mely a caspase-8 túlzott termelésével jár, hogy megállapítsák, a protein mesterséges csökkentésével visszaáll-e a sebgyógyító képességük. "A caspase-8-tól megfosztott egereket pedig az ekcéma tanulmányozására használjuk, hogy beazonosíthassuk, mi vezet az elváltozáshoz. Így új terápiás célirányokat dolgozhatunk ki arra a betegségre, mely világszerte a gyermekek 10-20 százalékát érinti" - mondta Jamora.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

Az ausztrál teafaolaj híg oldata fertőtleníti és tisztítja a pattanásos bőrt. Használatával pár nap alatt látható javulást lehet elérni.