Ezen rágódj: a cukormentes rágó károsíthatja a fogakat

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az étkezés után cukormentes rágógumi fogyasztását javasló fogorvosoknak újra kell gondolniuk bevett tanácsukat, mert brit kutatók kimutatták, hogy ez a fajta rágó is károsíthatja a fogakat.

A British Dental Journal folyóiratban közzétett elemzés az átvizsgált kutatások alapján azt állítja, a fogbarátnak kikiáltott cukormentes rágógumi is rendelkezik rejtett kockázattal. A Bostoni, a Helsinki és a Dél-Nevadai Egyetemek közös kutatócsoportja a termékekben használt cukorpótló anyagokat és a fogszuvasodás kapcsolatát vizsgálták, és kimutatták, hogy "a cukormentes édességek és üdítőitalok savas ízesítése eddig nem kimutatott kockázatokat rejt magában".

A xilitolhoz és a szorbitolhoz hasonló anyagok egyrészt csökkentik a fogszuvasodás kockázatát, ugyanakkor növelik a szájüreg savasságát, ami károsítja a fogzománcot. Ez a hatás még kifejezettebb abban az esetben, ha a termék gyümölcsös ízesítésű.
Dr. Sok-Ja, a Bostoni Egyetem kutatója úgy véli, a cukormentes jelző hamis biztonságot sugall, mert sokan automatikusan azt hiszik, hogy a cukormentes termékek biztonságosak a fogak szempontjából. Ráadásul a cukormentes termékek a fogyást sem feltétlenül segítik elő, mert a többségük a teljes tápértékű termékek közel felének megfelelő kalóriát tartalmaz.

A Brit Fogorvosok Szövetsége nyilatkozatában az új kutatás eredményeire reagálva azt írta, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása étkezés után csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, de fontos, hogy lehetőleg mindenki kerülje a gyümölcsös ízesítésű változatokat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

Az érett bőr tisztítására a vizes-olajos emulziók a legjobbak, mert megőrzik a bőr saját, enyhén savas védőköpenyét. Kiválóak az olíva-, jojoba-, szója- vagy mandulaolajos elegyek.