Ezen rágódj: a cukormentes rágó károsíthatja a fogakat

Kövessen minket!

Az étkezés után cukormentes rágógumi fogyasztását javasló fogorvosoknak újra kell gondolniuk bevett tanácsukat, mert brit kutatók kimutatták, hogy ez a fajta rágó is károsíthatja a fogakat.

A British Dental Journal folyóiratban közzétett elemzés az átvizsgált kutatások alapján azt állítja, a fogbarátnak kikiáltott cukormentes rágógumi is rendelkezik rejtett kockázattal. A Bostoni, a Helsinki és a Dél-Nevadai Egyetemek közös kutatócsoportja a termékekben használt cukorpótló anyagokat és a fogszuvasodás kapcsolatát vizsgálták, és kimutatták, hogy "a cukormentes édességek és üdítőitalok savas ízesítése eddig nem kimutatott kockázatokat rejt magában".

A xilitolhoz és a szorbitolhoz hasonló anyagok egyrészt csökkentik a fogszuvasodás kockázatát, ugyanakkor növelik a szájüreg savasságát, ami károsítja a fogzománcot. Ez a hatás még kifejezettebb abban az esetben, ha a termék gyümölcsös ízesítésű.
Dr. Sok-Ja, a Bostoni Egyetem kutatója úgy véli, a cukormentes jelző hamis biztonságot sugall, mert sokan automatikusan azt hiszik, hogy a cukormentes termékek biztonságosak a fogak szempontjából. Ráadásul a cukormentes termékek a fogyást sem feltétlenül segítik elő, mert a többségük a teljes tápértékű termékek közel felének megfelelő kalóriát tartalmaz.

A Brit Fogorvosok Szövetsége nyilatkozatában az új kutatás eredményeire reagálva azt írta, hogy a cukormentes rágógumi fogyasztása étkezés után csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, de fontos, hogy lehetőleg mindenki kerülje a gyümölcsös ízesítésű változatokat.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Életmódváltók
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A természetes tengervízben való fürdőzés csodálatosan puhítja, hidratálja a bőrt. Időnként vegyen tengeri, holttengeri fürdősóval vagy akár konyhasóval elkészített fürdőt.