Ezek az állatok veszélyesek a gyerekekre és idősekre!

Kövessen minket!

Az olyan egzotikus állatok, mint például a gyíkok, de a gyakoribb kedvencek, mint a hörcsögök vagy sündisznók is veszélyt jelenthetnek a gyerekekre és az idősekre - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Egy tanulmányban az olvasható, hogy jóllehet a háziállatokról való gondoskodás jó hatással van a gyerekekre, sok állat, mint például a teknősök olyan betegségeket hordoznak, mint a veszettség vagy a szalmonella, amelyeket a kis gazdik is elkaphatnak.
Más egzotikus állatok, mint például az iguánák és a majmok harapása vagy karmolása fertőzött sebekhez vagy allergiához vezethet. A tanulmány hangsúlyozta, hogy a legtöbb amerikai háztartásban van legalább egy háziállat és a szerzők azt javasolják, hogy ahol öt év alatti gyermekek vannak, ott ne tartsanak egzotikus állatokat.

Az eredmények szerint a gyerekek között előfordult szalmonellafertőzések 11 százaléka eredt gyíkokkal, teknősökkel vagy más hüllőkkel való érintkezésből, mondta el Larry Pickering, a tanulmány vezető szerzője. Körülbelül 40 ezer amerikai háztartásban tartanak sündisznót, mint háziállatot, melyek két másik szalmonella fajt hordoznak a tüskéiken.

"Az Egyesült Államokba behozott egzotikus állatok összefüggésbe hozhatók olyan betegségekkel, amelyek korábban nem fordultak elő az Államokban" - olvasható a tanulmányban. "A világ különböző részeiről behozott állatokkal való érintkezés a betegségnek egy új fajban való megjelenéséhez, valamint a kórokozók más, új területen való elterjedéséhez vezethet." Az egyik példa erre a majomhimlő, a betegség 2003-ban érkezett az Egyesült Államokba Afrikából behozott gambiai óriáspatkányok révén, amelyek később háziállatként eladott prérikutyákat fertőztek meg.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy "a pestis természetes rezervoárjai a kisrágcsálók, az emberek a fertőzött rágcsálók bolháinak csípése útján fertőződnek." A makákó majmokról kiderült, hogy egyfajta herpesz B-vírust hordoznak, míg a fájdalmas bőr- és szájfekélyekkel, valamint tüdőgyulladással járó tularémiát hörcsögök is terjesztik.

"A legtöbb nem szokványos háziállat veszélyt jelenthet a kisgyerekek egészségére, így ezek tartása a kisgyerekes háztartásokban nem javasolt" - írják a szerzők.

Animáció: HáziPatika.com
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
Életmódváltók
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

Sokan szívesen fürödnének zuhanyozás helyett, ha utána nem száradna ki a bőrük. A pihentető fürdőt egy liter házi tej és 4-5 kanál méz hozzáadásával tehetjük igazán bőrbaráttá.