Ezek az állatok veszélyesek a gyerekekre és idősekre!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az olyan egzotikus állatok, mint például a gyíkok, de a gyakoribb kedvencek, mint a hörcsögök vagy sündisznók is veszélyt jelenthetnek a gyerekekre és az idősekre - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Egy tanulmányban az olvasható, hogy jóllehet a háziállatokról való gondoskodás jó hatással van a gyerekekre, sok állat, mint például a teknősök olyan betegségeket hordoznak, mint a veszettség vagy a szalmonella, amelyeket a kis gazdik is elkaphatnak.
Más egzotikus állatok, mint például az iguánák és a majmok harapása vagy karmolása fertőzött sebekhez vagy allergiához vezethet. A tanulmány hangsúlyozta, hogy a legtöbb amerikai háztartásban van legalább egy háziállat és a szerzők azt javasolják, hogy ahol öt év alatti gyermekek vannak, ott ne tartsanak egzotikus állatokat.

Az eredmények szerint a gyerekek között előfordult szalmonellafertőzések 11 százaléka eredt gyíkokkal, teknősökkel vagy más hüllőkkel való érintkezésből, mondta el Larry Pickering, a tanulmány vezető szerzője. Körülbelül 40 ezer amerikai háztartásban tartanak sündisznót, mint háziállatot, melyek két másik szalmonella fajt hordoznak a tüskéiken.

"Az Egyesült Államokba behozott egzotikus állatok összefüggésbe hozhatók olyan betegségekkel, amelyek korábban nem fordultak elő az Államokban" - olvasható a tanulmányban. "A világ különböző részeiről behozott állatokkal való érintkezés a betegségnek egy új fajban való megjelenéséhez, valamint a kórokozók más, új területen való elterjedéséhez vezethet." Az egyik példa erre a majomhimlő, a betegség 2003-ban érkezett az Egyesült Államokba Afrikából behozott gambiai óriáspatkányok révén, amelyek később háziállatként eladott prérikutyákat fertőztek meg.

A jelentés arra is figyelmeztet, hogy "a pestis természetes rezervoárjai a kisrágcsálók, az emberek a fertőzött rágcsálók bolháinak csípése útján fertőződnek." A makákó majmokról kiderült, hogy egyfajta herpesz B-vírust hordoznak, míg a fájdalmas bőr- és szájfekélyekkel, valamint tüdőgyulladással járó tularémiát hörcsögök is terjesztik.

"A legtöbb nem szokványos háziállat veszélyt jelenthet a kisgyerekek egészségére, így ezek tartása a kisgyerekes háztartásokban nem javasolt" - írják a szerzők.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

Minden szélsőséges fogyókúrát megsínylenek a bőr elasztikus rostjai. Egy-két kiló súlyfeleslegért nem szabad bántani a bőrt, egy kis masszázs és sport megoldást jelenthet.