Extrém UV és hőség - így védekezzen!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ma árnyékban is 35 fok lesz, az UV-sugárzás pedig 8.1-es, tehát extrém erősségű - tájékoztatta a Országos Meteorológiai Szolgálat az ÁNTSZ-t.
Az itt látható térkép a www.napsugarzas.hu oldalról van, azt mutatja, hogy az ország egész területén extrém veszélyes lesz az UV-sugárzás.

Ebben az időben még a normál bőrtípusú emberek is 15 perc alatt leégnek a napon. Szakemberek azt javasolják, hogy ilyenkor feltétlenül árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjunk, aki teheti, ne menjen ki az utcára.

Ha mégis mennie kell, akkor tartsa be az alábbi tanácsokat.

- Utcára válasszunk világos színű, természetes alapanyagú ruházatot, illetve vegyünk fel napszemüveget, széles karimájú kalapot, de kellemes lehet egy darabig a benedvesített kalap, kendő is. Más árnyékoló híján az esernyőt napernyőként is használhatjuk, a legyező, elemes miniventilátor is jó szolgálatot tehet például a tömegközlekedésben.

- Ha útnak indulunk, mindenképpen legyen nálunk legalább fél liter folyadék, legjobb, ha vizet vagy nem túl erős limonádét, teát viszünk magunkkal. A szénsavas üdítők és rostos levek ilyenkor nem túl jók.
- Az innivaló ne legyen 10-12 foknál hűvösebb, így megelőzhetjük a torkunk "leforrázását".
- Ezekben a forró napokban ne igyunk kávét és más koffeintartalmú italt, mert vízhajtó hatásuk árt a szervezetnek. Ha hiányzik a megszokott kávé, most válasszuk a boltból a koffeinmentes változatot, csináljunk belőle jeges kávét. Ugyanilyen vízhajtó hatású az alkohol, ezért az is kerülendő. Ha vizet osztanak valahol, azt fogadjuk el.

- Ne fürödjünk szökőkutakban, mert a vizük nem tiszta, a bennük lévő kórokozók komoly betegségeket okozhatnak.

- Naponta többször, kis adagokban együnk is. Ilyenkor jól jönnek a hideg levesek, az idénygyümölcsök, a könnyű ételek, a jeges finomságok, fagylaltok.

Szakemberek azt kérik, hogy segítsenek hozzátartozóiknak, a környezetükben élő idős embereknek is, hogy elviselhetőbb legyen számukra is a kánikula.
Ha lehetőségünk van rá, ellenőrizzük, hogy elég folyadékot fogyasszanak és megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert esznek-e.
Idősek számára megoldás lehet, ha bevásárlóközpontban, üzletközpontban, közintézményben töltik az időt a hőség idején, de csak olyan helyen, ahol lehetőség van leülni, italt és ételt fogyasztani.

Kapcsolódó hír:
Halálos hőség - tünetek

Kéky Kira
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

Az ausztrál teafaolaj híg oldata fertőtleníti és tisztítja a pattanásos bőrt. Használatával pár nap alatt látható javulást lehet elérni.