Extrém hideg jön: vigyázzon a bőrére!

A legnagyobb szervünk a bőrünk - a közelgő extrém hideg igencsak árthat neki. Adunk néhány tippet, hogyan védheti meg a bőrét!

A hidegben könnyebben kiszáradhat a bőrünk, sőt a sokak életét megkeserítő ekcéma is gyakoribb. A száraz, irritált bőrre a viszketés, hámlás, pikkelyesedés, kivörösödés, húzódás a jellemző. Ha a tünetek sokáig elhúzódnak, elviselhetetlenné válnak vagy nem használ rájuk semmi, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni!
A legfontosabb tennivalónk a bőr hidratálása: azaz, visszapótolni azt a nedvességet, amit elveszített. Használjunk rendszeresen hidratáló krémet, testápolót, és kenjük be a bőrünket rögtön zuhanyozás után! Kerüljük azokat a termékeket, melyekben túl sok illatanyag, színezék vagy tartósítószer van - ezek ugyanis nemcsak száríthatnak, de allergiás reakciót is kiválthatnak.

Bármennyire is vonzó, hogy a hideg elől egy teli kád forró vízbe meneküljünk, legyünk óvatosak a fürdéssel! A víz ugyanis kiszárítja a bőrt, ráadásul a legtöbb bőrtisztító szer (szappanok, tusfürdők) a természetes zsírozóanyagokat is eltávolítják a bőrünkről. Ahelyett pedig, hogy alaposan átdörzsölnénk magunkat a törülközővel, inkább csak itassuk fel a bőrünkről a vizet.

A különösen hideg, szeles időben ki vagyunk téve a fagyás veszélyének - különösen a kezünkön, a lábunkon, az arcunkon vagy a füleinken. A legelső tünetek közé tartozik a fájdalom, a viszketés, a bőr foltossá válása vagy kivörösödése és érzéketlensége - ez még nem jár együtt tartós sérülésekkel, mert csak a bőr felsőbb rétegei érintettek, azonban érdemes minél előbb tenni azért, hogy ne történjen visszafordíthatatlan károsodás!

Az érintett területeket óvatosan melegítsük fel: bugyoláljuk be vagy tegyük meleg (de nem forró!) vízbe. Kerüljük a dörzsölést, inkább gyengéd mozdulatokkal szárítgassuk meg.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Hozzászólások

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Lefekvés előtt és felkelés után is tisztítsa meg bőrét az izzadságtól, portól, fölös faggyútól. Ne engedje eltömődni a pórusokat, így nem szaporodnak el a kórokozó baktériumok sem!