Extrém hideg jön: vigyázzon a bőrére!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legnagyobb szervünk a bőrünk - a közelgő extrém hideg igencsak árthat neki. Adunk néhány tippet, hogyan védheti meg a bőrét!

A hidegben könnyebben kiszáradhat a bőrünk, sőt a sokak életét megkeserítő ekcéma is gyakoribb. A száraz, irritált bőrre a viszketés, hámlás, pikkelyesedés, kivörösödés, húzódás a jellemző. Ha a tünetek sokáig elhúzódnak, elviselhetetlenné válnak vagy nem használ rájuk semmi, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni!
A legfontosabb tennivalónk a bőr hidratálása: azaz, visszapótolni azt a nedvességet, amit elveszített. Használjunk rendszeresen hidratáló krémet, testápolót, és kenjük be a bőrünket rögtön zuhanyozás után! Kerüljük azokat a termékeket, melyekben túl sok illatanyag, színezék vagy tartósítószer van - ezek ugyanis nemcsak száríthatnak, de allergiás reakciót is kiválthatnak.

Bármennyire is vonzó, hogy a hideg elől egy teli kád forró vízbe meneküljünk, legyünk óvatosak a fürdéssel! A víz ugyanis kiszárítja a bőrt, ráadásul a legtöbb bőrtisztító szer (szappanok, tusfürdők) a természetes zsírozóanyagokat is eltávolítják a bőrünkről. Ahelyett pedig, hogy alaposan átdörzsölnénk magunkat a törülközővel, inkább csak itassuk fel a bőrünkről a vizet.

A különösen hideg, szeles időben ki vagyunk téve a fagyás veszélyének - különösen a kezünkön, a lábunkon, az arcunkon vagy a füleinken. A legelső tünetek közé tartozik a fájdalom, a viszketés, a bőr foltossá válása vagy kivörösödése és érzéketlensége - ez még nem jár együtt tartós sérülésekkel, mert csak a bőr felsőbb rétegei érintettek, azonban érdemes minél előbb tenni azért, hogy ne történjen visszafordíthatatlan károsodás!

Az érintett területeket óvatosan melegítsük fel: bugyoláljuk be vagy tegyük meleg (de nem forró!) vízbe. Kerüljük a dörzsölést, inkább gyengéd mozdulatokkal szárítgassuk meg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32762

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

Az ausztrál teafaolaj híg oldata fertőtleníti és tisztítja a pattanásos bőrt. Használatával pár nap alatt látható javulást lehet elérni.