Ételek, melyek segítik a barnulást

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Arcunkra magasabb faktorszámú naptejet javasolt kenni, fokozatosan érdemes hozzászoktatni bőrünket a napsugarakhoz, és az sem mindegy, hogy mit eszünk előtte. Íme öt tanács, mielőtt kifeküdnénk a napra!

A napsütéses hónapok alatt mindenki igyekszik barnára pirulni, a túlzott napozás veszélyeivel azonban még mindig túl kevesen vannak tisztában. Ennek is betudható, hogy az utóbbi évtizedekben többszörösére nőtt a melanoma előfordulása. Mennyit legyünk a napon, mivel, mikor és hogyan kenjük magunkat, mit együnk napozás előtt - a hvg.hu kérdéseire Somogyi Katalin, a NaturMed Hotel Carbona szakorvosa.

Egyesek szerint szexepil, mások szabadulnának tőle. A szeplő esztétikai kérdés, egészségügyi szempontból alapvetően veszélytelen az ilyen típusú bőrelszíneződés. Az alábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy mit kell tudni róla!

Mindenkinek fontos a fényvédelem

Megfelelő fényvédelem nélkül senkinek sem javasolt hosszabb időt eltölteni a napon, de fontos az is, hogy a bőrtípusunkhoz illő faktorszámú naptejet használjunk. A világos bőrűeknek a 30-50, a barnább bőrűeknek a 30 vagy annál alacsonyabb faktorú termék ajánlott. Száraz bőrűeknek napkrém, míg zsírosabb bőrtípusúaknak naptej javasolt. Fontos, hogy napozás előtt legalább 20-30 perccel felvigyük a krémet, hogy legyen ideje beszívódni, kétóránként pedig újra be kell kenni.

Napozás előtt az étcsokoládé is segíthet megőrizni bőrünk egészségét
Napozás előtt az étcsokoládé is segíthet megőrizni bőrünk egészségét

Ügyeljünk a fokozatosságra!

Nem szabad a bőrt minden átmenet nélkül hosszabb ideig tartó napfénynek kitenni. Mint sok más dolognál, itt is fontos a mértékletesség és a fokozatosság. Bőrtípusunktól függően csak lassan szoktassuk magunkat az UV-sugarakhoz, világos bőrűek kezdetben néhány percnél többet ne töltsenek a napon!

Arcunkat jobban kell védeni

Mivel az arc jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, fokozott odafigyelést igényel. Ajánlott a többi testrészünknél magasabb faktorszámú fényvédő krémet használni rajta.


Az sem mindegy, hogy mit eszünk

Táplálkozásunkkal is befolyásolhatjuk bőrünk egészségét: ajánlott a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. A béta-karotint tartalmazó zöldségek - például a répa, a brokkoli, a spenót vagy a paradicsom - például segítik a barnulást. A bőr szépségéhez hozzájárul még az E-vitamin, amelyet például áfonyával, édesburgonyával vagy nektarinnal vihetünk be a szervezetünkbe. Sütkérezés előtt jó választás lehet a zöld tea is, mivel antioxidánstartalma segít megelőzni a leégést, és gyorsítja a barnulást. Az étcsokoládé pedig semlegesíti a napfény hatására felszabaduló, bőrünket károsító szabad gyököket.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A hidratáló krémeket fürdés után, a még nedves bőrbe masszírozzuk be, mert ilyenkor könnyebben felveszi a bőrápoló anyagokat.