Bőrünk védelmében

Kövessen minket!

(MTI-Press) Nyáron - minden orvosi jó tanács ellenére - sokan süttetik a bőrüket, akár negyven fokos hőségben is. De télen sem lazítanak, szoláriumtól várják a csokoládé barnaságot. A bőrgyógyászok pedig csóválják a fejüket. Évek múlásával nem csak a bőr öregszik, megváltoznak az anyajegyek, az aprócska szemölcsök egyre nagyobbak lesznek. A bőrünkről beszélgettünk dr.Tihanyi Lilla bőrgyógyásszal.
- Mi az összefüggés illetve a különbség a festékes anyajegy és melanoma között?
- A bőrünkön veleszületett vagy az első 30 életév alatt kialakuló anyajegyek éles szélűek, és színük eltér a környezetüktől. Az élet folyamán nem , vagy alig változnak. A melanoma a bőr rosszindulatú daganata, mely távoli áttéteket is ad. Megjelenésük alapján laikusok számára könnyen összekeverhető a két dolog , ezért érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki dermatoscop / bőrmikroszkóp/ segítségével igyekszik diagnosztizálni az eseteket.
- Tapasztalatai szerint időben fordulunk orvoshoz?
- Egyre többen jönnek anyajegy vizsgálatra, de sajnos találkozunk elhanyagolt esetekkel is. Rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen életek múlhatnak rajta. Jelenleg a legkorszerűbb anyajegyvizsgálat a számítógéppel támogatott diagnosztika, mely megállapítja a beteg melanoma rizikóját, és egy algoritmus szerint értékeli az egyes anyajegyeket ill. gyanús festékes elváltozásokat.
Mindezt bőrgyógyász szakorvos ellenőrzése mellett teszi.
- Mikor keressük fel a bőrgyógyászt?
- Új anyajegy keletkezése esetén, meglévő anyajegy változása esetén: pl. mérete, vastagsága ill. színe változik, fájdalom vagy viszketés alakul ki, vérezni vagy váladékozni kezd, környezete begyullad. Az elváltozások méretétől függ a sebészi beavatkozás nagysága, általában helyi érzéstelenítéssel történik. Az eltávolított szövetet mindenképpen szövettani vizsgálatnak kell alávetni. Él a betegek körében egy tévhit, amit ezúton is szeretnék
megcáfolni: jobb nem hozzányúlni, mert akkor válik rosszindulatúvá, akkor ad áttétet. Ez nem így van
Csak a későn eltávolított melanoma esetén - ez azt jelenti, hogy már van áttét, csak esetleg még nem tudunk róla- fordul elő, hogy a műtét után jelennek meg az áttétek.
Ezek megjelennének a műtét nélkül is, hiszen az elváltozás akkor már rosszindulatú volt.
- A szemölcs csak szépséghiba, vagy gyanús-kóros elváltozás?
- A köznyelv többféle elváltozást is szemölcsnek nevez - sokszor bizonyos anyajegyeket is - Bőrgyógyászként csak egyes vírusfertőzés által létrejövő bőrátváltozásokat nevezünk kórosnak. Korai stádiumban szerencsére a melanoma 100%-ban gyógyítható. Ne feledjük: napjainkban a melanomás halálesetek nagyobb része megelőzhető lenne egy egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal. A melanoma a 20-30 éves korosztály leggyakoribb daganata, a 25-30 éves nők között a leggyakoribb halálok. Élete során 75 emberből egynek melanomája lesz. A jelenlegi tendenciák folytatódása szerint 2010-re ez tovább emelkedik: 50-ből egy személy ebben betegszik meg.
Beszélgetésünk végén Tihanyi Lilla megismételte: az emberek valóban felelőtlenül napfürdőznek. Hozzáfűzte, szakmai körökben ismert a szolárium negatív hatása is. Bár sokan használnak fényvédőt, de lényegesen alacsonyabb faktorszámút a kelleténél. A barnaságnak ára van: amit esetleg csak tíz-húsz év múlva tapasztalunk: száraz, ráncos bőrrel fizetünk.
Hamary Dénes
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

A mindennapi bőrápolás legtöbb mozzanatát otthon végezzük, de havonta-kéthavonta érdemes ellátogatni a kozmetikushoz egy-egy tisztító, masszírozó kezelés erejéig.