A hatékony trió

A kozmetikumok három leghatékonyabb összetevője
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

bőr, bőrápolás, arcbőr, kozmetikum

A technológiai folyamatokat és a kozmetikai termékek pontos összetételeit többnyire minden cég saját maga fejleszti, és így a legőrzöttebb titkokká válnak. Az egyetlen, amit a gyártók nem titkolnak, a felhasznált elemek és a hatékony összetevők.

Ide tartozik a Q10 koenzim, a hyaluronsav és a kreatin is, amelyek az emberi szervezetben természetesen is előfordulnak és egyaránt jótékony hatással vannak az egészségre és a bőrre. A kutatások azonban kimutatták, hogy harminc év felett a szervezetben való jelenlétük erősen csökken, a bőr elveszíti rugalmasságát és feszességét, lassabban regenerálódik és megjelennek az első ráncok.

Ezért fontos megfelelő táplálkozással ösztönözni természetes képződésüket és a bőrt olyan kozmetikai termékek segítségével támogatni, amelyek összetételében ez a három hatóanyag kombinálódik és természetes módon egészítik ki egymást. Szerencsére ez a három összetevő a leghatékonyabbak közé tartozik a kozmetikai iparban...

Q10 koenzim

A Q10 koenzim kitűnő antioxidáns, amely az arcbőr sejtjeiben természetesen is jelen van. Az arcbőrt energiával látja el és semlegesíti a káros szabadgyököket, meggátolva ezzel a sejtek károsodását és az immunrendszer gyengülését. Elkerülhetetlenül szükséges a bőr regenerálódásához és a bőrsejtek folyamatos megújulásához. Csökkenti a ráncokat, serkenti a bőr biológiai folyamatait és megelőzi öregedését.

Hol található még? A Q10 koenzim forrása a szervezet által termelt mennyiségen kívül az élelmiszerek és a kozmetikumok. A legtöbb Q10 koenzimet a kukorica, a bab, a dió, a húsok, a halak, a brokkoli, a spenót, a paradicsom, a repce-, a szója- és a szezámolaj tartalmaz.A hyaluronsav

A hyaluronsav ugyanúgy előfordul az emberi testben természetes formában, és fontos szerepet játszik a bőrben, ahol az emberi test teljes hyaluronsav tartalmának csaknem 55%-a található. A hyaluronsav tökéletesen magához köti a vizet, csaknem ezerszer nagyobb mennyiséget képes megkötni, mint amennyi a saját térfogata, ennek köszönhetően a nélkülözhetetlen hidratáló anyagok között tartjuk számon. A fiatalos külső kulcsának is tekintik, mert jótékony hatása van a bőr öregedésére, befolyásolja a bőr feszességét, rugalmasságát, kisimítja a ráncokat, gyorsítja a sebgyógyulást és gátolja a sebhelyek kialakulását. Fő felhasználási területe a bőr- és szemgyógyászatban, illetve az esztétikai orvostudományban van.

Hol található még? A hyaluronsav természetes képződését egyes élelmiszerek támogatják - gyökérzöldség, szójabab (szójatej és sajtok, tofu), vörös szőlőbor (bor, szőlő és szőlőlé is), de ideális forrása az állati ízületekből, csontokból, inakból és bőrből készült főzet (például a csirke- vagy tyúkleves is). A hyaluronsavat a bőrbe kozmetikai készítmények segítségével is be lehet juttatni, de befecskendezéssel, akár közvetlenül a bőr problémás területeire is eljuttathatjuk.

A kreatin

A kreatin egy, a testünk összes sejtjében természetesen előforduló mikropeptid, de a legnagyobb kreatintartalom közvetlenül az izomszövetben található. Fő feladata, hogy az izom- és idegsejtek számára elegendő energiát biztosítson, de energiaraktárként is működik, amelyet pontosan abban a pillanatban és helyen szabadít fel, ahol szükséges. A kreatin nélkülözhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez, regenerálódásához, és immuntevékenységének megfelelő ellátásához. Fontos szerepet játszik az arcbőr egészséges struktúrájának biztosításában -serkenti a kollagén képződését, amely az arcbőrünk csaknem 80%-át alkotja.

Hol található még? A kreatin forrása a hús, főleg a vörös húsok és a hal. Energiaforrásként az arcbőr számára a kreatin gyakran a kozmetikai termékek ápoló összetételének része.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Apostol Éva
bőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

Az orcát a tenyérrel az orrtól a fülek felé haladva, a homlokot az orrtól a hajtövekig a középső ujjakkal masszírozzuk. A száj körül körkörös mozdulatokat végezzünk.