10 dolog, amivel árthatunk a bőrünknek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hiába használjuk a legjobb kozmetikumokat, ha más módon rongáljuk bőrünket, nem lesz hatásuk. Nem elég, ha bőrápolási rutinunkat beállítjuk, pár rossz szokásunktól is meg kell szabadulnunk, hogy arcunk üdén ragyoghasson.

Vannak persze olyan dolgok, amik egyértelműen rosszak, de ha nem figyelünk, akkor is árthatunk, amikor azt gondoljuk, jót teszünk bőrünknek. Íme, az a tíz "ellenség, amelyet mindenképpen célszerű kiiktatnunk!

1. Dohányzás

Ezt nem kell hosszasan magyaráznunk, hiszen ha láttuk már láncdohányos ismerősünk bőrét, tudjuk, miért tesz rosszat a dohányzás a bőrnek. Elvékonyodik, sokkal hamarabb válik ráncossá, és előbb megereszkedik. Hosszú füstöléssel töltött évek hatására az arcbőr évekkel öregebbnek fog tűnni.

2. Nem megfelelő arcápolási termékek használata (túl sok kozmetikum)

Alapvető fontosságú, hogy ne ész nélkül kenjünk mindenféle hatóanyag tartalmú kozmetikumot a bőrünkre, hanem először egy jó kozmetikus vagy bőrgyógyász állapítsa meg bőrtípusunkat, ezután pedig ennek megfelelő termékeket használjunk. Mást kíván a zsíros, a száraz, a vegyes vagy az öregedő bőrtípus. Vannak hatóanyagok is, melyeket nem érdemes többféle krémben keverni, ezek például a retinoidok, az AHA (vagy glikolsav), a C-vitamin és a benzoil-peroxid.

3. Kevés alvás

A kevés alvással több okból is ártunk egészségünknek, de az is egyértelművé válik pár átvirrasztott éjszaka után, amikor szürke és fáradt tükörkép néz vissza ránk, hogy bőrünknek sem tesz jót. Különösen káros, ha nem mossuk le sminkünket lefekvés előtt, illetve ha párnahuzatunkat nem cseréljük le legalább kéthetente.

Szokjon le a dohányzásról is, hogy szebb legyen a bőre! (Fotó: Europress)

Szokjon le a dohányzásról is, hogy szebb legyen a bőre! (Fotó: Europress)


4. Túlzott alkoholfogyasztás

A túl sok görbe este arcunkon is meglátszik. A véráramba kerülő nagy mennyiségű alkohol megemeli a gyulladást jelző részecskék arányát a vérben, ami pattanások formájában bőrünkön is meglátszik. Lehetőleg ne igyunk alkoholt heti kettőnél többször, és akkor se nézzünk túl mélyen a pohár fenekére.

5. Fényvédelem mellőzése

Nemcsak nyáron, strandon kell bekennünk magunkat fényvédővel: fontos, hogy nappali krémünk is képes legyen megvédeni bőrünket a káros UV-sugaraktól. Azaz, ha a városban töltjük a nyarat, akkor is figyeljünk, arra, hogy az SPF jelzés szerepeljen a tégelyen.

6. Sok napozás, szolárium

Az UV-sugarak extrém módon öregítik a bőrt, ezért akármennyit áhítozunk a barnaságra (ami fokozott festékanyag-termelés, tehát lényegében bőrünk védekezése a káros sugarak ellen), ne napozzunk vagy szoláriumozzunk túl sokat. Ha mégis kifekszünk a napra, kétóránként vigyünk fel jó minőségű, széles spektrumú, legalább 30-as faktorú fényvédő terméket.

7. Szemkörnyéket, dekoltázst, nyakat kihagyni

Sokan kennek drága krémeket az arcukra, de elfelejtik ápolni a szemkörnyéküket, nyakukat, dekoltázsukat, pedig ezeket a részeket éppúgy érik a káros környezeti hatások, mint az arcbőrünket. Ráadásul teljesen más típusú ápoló hatóanyagok kellenek a szemkörnyékre vagy a nyakra, mint az arcra, ezért mindig specifikus készítményeket válasszunk.

8. Koszos sminkecsetek használata

Nagyon fontos a sminkeszközök rendszeres tisztítása, mert az ecsetek, sminkszivacsok valóságos baktériumtenyészetté válhatnak. Legalább havonta egyszer az összes ilyen tárgyat tisztítsuk ki: babasamponnal, vagy speciális ecsettiszító folyadékkal.

9. Étkezési hibák

A túl sok zsíros étel fogyasztása éppúgy probléma lehet, mint ha rejtett allergiánk van valamilyen ételféleségre. Például könnyen lehet, hogy érzékenyek vagyunk a tejtermékekre: nem annyira, hogy már gyomor-és bélrendszeri tüneteink legyenek, de annyira már igen, hogy pattanások alakuljanak ki.

10. Anyajegyek elhanyagolása

Évente legalább egyszer menjünk el bőrgyógyászhoz, és nézessük meg anyajegyeinket, hogy időben kiderüljön, ha melanoma fenyeget minket. A korán felfedezett bőrrák gyógyítható, illetve a gyanús anyajegyeket időben el lehet távolíttatni.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32417

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Az érett bőr tisztítására a vizes-olajos emulziók a legjobbak, mert megőrzik a bőr saját, enyhén savas védőköpenyét. Kiválóak az olíva-, jojoba-, szója- vagy mandulaolajos elegyek.