10 dolog, amit minden kamasznak tudnia kell az egészségről - animációval

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Tinikorban, vagyis 14-15 évesen az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig van legalább tíz ok is arra, hogy a kamaszok jobban figyeljenek egészségükre - következzen az a tíz legfontosabb tünet, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Duzzanatok

Minden tini ismeri a pattanásokat, a kamaszkor egyik jellemző tünete, hogy mindenféle kinövések, duzzanatok éktelenkednek a fiatalokon. Ezek a legtöbb esetben teljesen normálisak, maguktól elmúlnak, ám ha még napok múlva is látható, nem változó küllemű a duzzanat, akkor mindenképpen szakemberrel szükséges megnézetni, mivel ezekben az esetekben fertőzéssel lehet dolgunk, különösen akkor fontos az orvosi segítség, ha bőr alatti, vagy valamilyen nyirokmirigy duzzanattal találkozunk. 

Kimaradt menstruáció

Ha elmarad a menstruáció, azt nemcsak egy (feltételezhetően nem kívánt) terhesség okozhatja. Kezdetben ugyanis a legtöbb kamaszlánynak rendszertelen még a menzesze, de egy-két éven belül az első vérzés után már rendesen beáll a havi ciklus. Ha minden rendben van és késik a menstruáció, akkor a terhességen és stresszen kívül még számos komoly egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben, ezért érdemes nőgyógyászhoz fordulni. 

Makacs pattanások

A visszataszító pattanások minden tini életét megkeserítik, leginkább akkor tudnak bedurranni ezek a kis kiütések, amikor éppen randevúra készülne a kamasz. Szerencsére ma már remek megoldások léteznek a makacsabb aknés panaszokra is, vagyis a legjobb megoldás, ha ilyenkor orvoshoz fordulunk, hiszen könnyen lehet, hogy remekül eltüntethetők a pattanások nagy mennyiségű smink állandó használata nélkül is. 

Irgalmatlan fejfájások

A fejfájás nagyon gyakori jelenség, nem létezik ember, akinek időnként ne lennének fejfájásos panaszai. A baj akkor kezdődik, ha ezek rendszeresen visszatérő fájdalmak és olyan mértékű fájdalommal járnak, amivel már nem lehet iskolába sem menni, illetve ha már arra a szintre jutott a fejfájás, hogy a rendszeres fájdalomcsillapító használat elengedhetetlen. A fejfájás sok dolgot jelezhet, a szemészeti problémáktól kezdve az allergiáig bezárólag számos egészségügyi ok húzódhat meg a hátterében, de általában van megoldás a panaszokra, így felesleges emiatt szenvedni. 

Folyamatos köhögés

A folyamatos köhögés akkor nem meglepő szövődmény, ha egy nemrég lezajlott influenza után jelentkezik. Ám más esetben a szervezet ilyenkor több betegséget is jelezhet, lehet az ok tüdőgyulladás vagy akár TBC-is, de egész egyszerűen kimerültség is lehet a háttérben, dohányosoknál pedig maga a cigaretta. Ha makacs köhögőrohamok jelentkeznek, akkor mindenképpen érdemes orvost felkeresni. 

Nehézlégzés, fulladás

Amikor a nehézlégzés jelentkezik, vagyis hirtelen olyan érzés fog el, mintha nem kapnánk levegőt, akkor valószínűleg asztmával állunk szemben, vagy valamilyen allergiás reakcióval - ez a két leggyakoribb ok az ilyen panaszok mögött, de természetesen még számtalan lehetőség fennáll ebben az esetben is. Ami nagyon fontos, hogy ilyenkor ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mert akár fiatalon és egészségesen is bele lehet halni a kezeletlen asztmába. 

A nemi szerv fertőzései

Nemi úton terjedő betegségek - sokkoló fotók

Nemi úton terjedő betegségek - sokkoló fotók

Ha bármilyen szokatlan dolgot észlel a kamasz a nemi szervein, akkor keressen fel egy szakrendelést vagy STD-centrumot (speciális nemibeteg-gondozó központ), és kerülje a szexuális kontaktust mindaddig, míg a betegségét nem diagnosztizálták és nem kezelték ki maradéktalanul. A megelőzés legjobb eszköze pedig az óvszerhasználat. 

Gyakori vizelés

A gyakori vizelés akkor problematikus, amennyiben ez a gyakoriság eléri a félóránként jelentkező vizelési ingert, illetve ha az éjszakai alvást többször megszakítva jelentkezik a panasz. Az esetek többségében egy hólyaghurut, vagy húgyúti fertőzés áll a tünetek hátterében, de mindenképpen orvost szükséges felkeresni, mivel ezek a panaszok kamaszkorban akár a cukorbetegség kialakulását is jelezhetik - sajnos a legfrissebb adatok szerint ennek előfordulása, különösen a fejlett országokban egyre gyakoribb. 

Eltűnő életkedv

Amennyiben egy kamasz azt érzi, már semmi nem érdekli, kimerült,

Depresszió

Depresszió
és mindennel olyan nehéz foglalkozni, akkor depresszióval állhatunk szemben. Ezek az érzések egyébként teljesen normálisak tinédzserkorban, de amennyiben hosszabb ideig fennállnak mint két hét, akkor feltétlenül az iskolapszichológust vagy orvost kell felkeresni - annál is inkább, mivel már többféle gyógyszer is van a depresszió kezelésére. 

Bőrfertőzések

Az égett vagy sérült bőrfelületet a tinik hajlamosak elbagatellizálni, vagyis nem foglalkozni vele - pedig ez óriási hiba. Az olyan sebekkel ugyanis, amelyek néhány órán belül sem kezdenek varasodni vagy behegedni, illetve folyadék vagy genny szivárog belőlük, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Animáció, képgaléria: HáziPatika.com

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

D-vitaminjának biztosításához nem kell a tűző napra mennie. A lényeg, hogy érje fény. Egy fa árnyékában - igaz lassabban -, de szépen, egyenletesen és veszély nélkül még le is barnulhat.