Masszázs és akupunktúra: egyik sem csodaszer

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Voltak, akik úgy érezték, hogy a masszázskezelés után depressziójuk csökkent, de ezt megfelelően ellenőrzött tudományos vizsgálatokkal nem lehetett bizonyítani. Egy angol munkacsoport Exeterben foglalkozott a témával, eredményeik az International Journal of Clinical Practice szakfolyóirat februári számában jelennek meg.
Helen F. Coelho és munkatársai nyolc elektronikus adatbázisból gyűjtöttek ki minden tanulmányt, amely ezt a kérdést tárgyalta. Két, egymástól függetlenül dolgozó kutató értékelte a vizsgálatokat és emelte ki a statisztikai értékeket. A téma szakirodalmának áttekintését az nehezítette, hogy a masszázskezelés és a pszichés zavarok kapcsolatát tárgyaló cikkek általában megfelelő kontroll nélkül, szinte mindig csak a sikeres tapasztalatokról számoltak be, a tudományos igényű, jól ellenőrzött tanulmányok pedig igen ritkák. Az elektronikus adatbázisokban csupán négy olyan dolgozatot találtak, amelynek adatait együtt, összesítve értékelhették.
Az elfogadható módon végzett négy tanulmányban a depressziós betegek masszázskezelésének eredményeit a relaxációs terápiával hasonlították össze, de a részletes elemzés adatai hiányosnak bizonyultak és a szerzők következtetései sem tűntek megalapozottnak. A negyedik vizsgálatban a masszázs depresszió-ellenes hatását kontrollként használták az akupunktúra kezeléshez hasonlítva.
A kutatást végző szakemberek úgy ítélték meg, hogy a masszázs és a depresszió kezelésére alkalmazott akupunktúra eredményeit összehasonlító kutatók következtetése, miszerint a gyógykúra elején a tűszúrásos terápia hatékonyabb, nem megalapozott, ráadásul ebben a pszichiátriai állapotban az akupunktúrát a szakemberek általában nem tartják alkalmasnak a depresszió gyógyítására.
A masszázs hívei legtöbbször egy 1996-ban végzett vizsgálat eredményeit idézik, amelyben fiatal, ideges és szorongó hölgyek kaptak tíz alkalommal félórás masszázst, egy másik csoport pedig relaxációs kezelésben részesült. Mindkét csoport tagjai úgy érezték a gyógykúra végére, hogy feszült lelkiállapotuk javult, és a masszázskezelés után a stressz-hormonok szintje is lényegesen csökkent.
A kutatók hangsúlyozták, hogy a kérdés további vizsgálatokat igényel, de mindenképp figyelembe kell venni, hogy egyéni esetekben az orvos és depressziós páciensének közös döntése lehet a masszázs használata ilyen panaszok esetén, de mindig a többi kezelési mód, például a gyógyszer alkalmazásával kombinálva.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag