Hol a helye a homeopátiának a gyógyszerészi gyakorlatban?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A homeopátiás orvoslás tudományos körökben számos vita kiváltó oka. Sok orvos és gyógyszerész hisz a hatékonyságában és pártolja a homeopátiás készítmények használatát, míg mások kuruzslásnak tartják.
Ezek után felmerül a kérdés, vajon egy gyógyszerésznek kell-e tudni és mennyit a homeopátiás orvoslásról?
A szakirodalmat áttekintve látható, hogy fizikai, biológiai és klinikai kísérletek is folynak homeopátiás szerekkel. Fizikai vizsgálatokkal azt próbálják kideríteni, hogy a híg oldatok hogyan tarthatják meg az eredeti törzsoldat tulajdonságait. Erre számos lehetséges elmélet született, mint pl. a klatrátok, a víz egyedi szerkezete, hormézis (Arndt-Schulz törvény) stb. A készítmények hatékonyságát vizsgáló biológiai és klinikai kísérletek meglehetősen vegyes eredményt mutatnak. Számos, jól kivitelezett vizsgálat szerint a homeopátiás szereknek van mérhető biológiai hatása, míg más, szintén precíz kísérletek ugyanezt nem támasztják alá. Bizonyított hatásmechanizmus hiányában azonban sokan a pozitív eredményeket is kétkedve fogadják.
Bár a homeopátia hatékonyságát illetően a kutatási eredmények nem egyértelműen meggyőzőek, a homeopátiás szerek törvényi szabályozásának módja azt  a nézetet erősíti, hogy ez egy olyan téma, amiben egy  gyógyszerésznek tájékozottnak kell lenni. Az USA-ban  1938 óta minden homeopátiás készítményt gyógyszernek tekintenek, bár mentesülnek az alól a követelmény alól, hogy piacra kerülés előtt klinikai vizsgálaton  kell átesniük, amely bizonyítja biztonságosságukat és  hatékonyságukat. Kanadában törvényileg szintén gyógyszernek tekintik őket (Magyarországon is - a referáló  megj.). A gyógyszerészeknek pedig hivatásukból adódóan minden olyan anyagot illetően tájékozottnak kell  lenniük, amelyek gyógyszernek minősülnek, tekintet  nélkül arra, hogy mi a személyes véleményük a szerrel  kapcsolatban. Természetesen nincs értelme belemélyedni a homeopátiás orvoslásba, de az alapelveket fontos ismerni.
Ugyanakkor tudatában kell lennünk,  hogy a homeopátia hatékonyságát vizsgáló tanulmányok  eredményei vegyesek és nincs elfogadott hatásmechanizmusuk sem, továbbá hogy a szereknek nincs  mellékhatása és nem lépnek kölcsönhatásba más gyógy szerekkel. Végezetül gondolni kell arra is, hogy amennyiben a betegek a homeopátiás kezelést hatékonynak találják, a konvencionális gyógyszerek szedését  esetleg abbahagyják, ami bizonyos betegségek esetében  komoly következményekkel járhat.
Johnson, T., Boon, H; Where does homeopathy fit in pharmacy  practice? Am. ]. Pharm. Educ. 71, Article 07, 2007.
MKM
Gyógyszerészet
(2007.07.18. 08:51)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag