Egy kínai gyógynövény rákgyógyszert termel

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Kiderült, hogy a hagyományos kínai orvoslásban használt egyik növény olyan vegyületeket termel, amelyek segíthetnek a rák és a májbetegségek kezelésében.

A kínai orvoslásban láz, máj- és tüdőpanaszok kezelésére használt Huang-Qin, kedves magyar nevén a bajkáli csucsóka (Scutellaria baicalensis) meglepően hatékony rákellenes hatóanyagokat tartalmaz a Cathie Martin professzor vezette, kutatócsapat szerint.
A korábbi sejttenyészetekkel folytatott laboratóriumi kutatások azt mutatták, hogy bizonyos vegyületeknek, az úgynevezett flavonoknak (amelyekre növények gyökereiben bukkantak) nem csak vírusellenes és antioxidáns hatásuk van, de elpusztítják a humán rákot, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyják. Az élő állat kísérletekben a flavonok szintén megállították a tumorok növekedését, s ez reményt ad, hogy egy napon akár teljes gyógyulást előidéző hatékony daganatellenes szereket lehet előállítani belőlük.

John Innes Centre kutatói szerint a flavonok vegyületcsoportját viszonylag jól ismerjük. De a jótékony isoflavonok (mint a wogonin és baicalin), amelyeket a Huang-Qin gyökerekből vontak ki, ezektől eltérnek. Hiányzik a kémiai szerkezetükből egy hidroxil (-OH) csoport, s ez gondolkodóba ejtette tudósokat, hogy miként állíthatja elő e vegyületeket a növény.

A lila virágú bajkáli csucsóka hatékony rákgyógyszert termel

A lila virágú bajkáli csucsóka hatékony rákgyógyszert termel

Cathie Martin, a Science Advences folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője a következő magyarázatot adta: "Sok isoflavon szintetizálásában közreműködik az építőelemeket szolgáltató naringenin. De naringeninhez hozzákapcsolódik az -OH csoport, és nincs olyan ismert enzim, amely eltávolítaná azt az isoflavonok előállítása során. Illetve most egy ilyet találunk Huang-Qin gyökereiben."

A nyugati orvostudomány büszke az eredményeire, és méltán, de szűklátókörűség lenne egyedül üdvözítőnek tartani gyógyító eljárásait pusztán azért, mert nem ismerjük eléggé a több ezer éves keleti, például a kínai orvoslást. Részletek!

Martin professzor kínai tudósokkal együttműködve megvizsgálta a lehetőségét, hogy a Huang-Qin gyökér-specifikus isoflavonok (RSF) egy másik biokémiai útvonalon képződnek. A tudósok lépésről-lépésre feltérképezték a mechanizmust új enzimek bevonásával, amelyek felépítik az RSF-eket egy másik építőelem, a chrysin közreműködésével.

"Úgy véljük, hogy ez a bioszintetikus út viszonylag nemrégen fejlődött ki a Scutellaria gyökereiben, s eltér a klasszikus útvonaltól, amelyen a levelekben és virágokban flavonok képződnek, s kifejezetten chrysint és abból isoflavonokat hoz létre" - fejtette ki Cathie Martin.

"Ha megismerjük a vegyület létrejöttének útvonalát, az segít bennünket, hogy nagy mennyiségben készítsünk ilyen különleges isoflavonokat, amelyek lehetővé teszik a további kutatást potenciális gyógyászati célokra. A hagyományos gyógymódok iránti érdeklődés drámaian megnőtt Kínában, azután, hogy Youyou Tu elnyerte az orvosi Nobel-díjat 2015-ben. Nagyon izgalmas, hogy a hagyományos kínai orvoslásban évezredek óta használt növények vezethetnek hatékony modern gyógyszerekhez" - tette hozzá a professzor.

Forrás: Science Daily
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag