Arcidegbénulás kezelése speciális készülékkel

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

neurológia, arcidegbénulás

Újra lehet mosolyogni arcidegbénulás után egy speciális, elektromos áramos terápiának köszönhetően.

Az azonnal elkezdett terápia a legjobb, de évek óta nem mozduló arcot is sikerült meggyógyítaniuk a szakembereknek.

Az arc izmait elektromos impulzusokkal ingerlik - ezt a módszert 15 éve találták ki a Glasgow-i Egyetemen, azóta alkalmazzák a gyógyászatban is, most pedig egy finn vállalkozó leporolta az ötletet, és a kozmetikai iparban is használja az eszközt.

Jó tudni

Az izom megfeszülése rövid idejű mégis intenzív. Fájdalommal nem jár.

De nézzük, hogy miként hat a módszer arcidegbénulásos betegeknél!
A készülék elektromos impulzusokat küld az arc izmaiba, épp olyanokat, mint amilyeneket az agy is küldene. A különbség az intenzitásban van. Itt egyszerre rengeteg izomcsoport kap parancsot az összehúzódásra, ezt arctornával nem lehetne kivitelezni.

Arcidegbénulásos beteg


Milyen betegek esetében használható?
1. Például Bell-féle parézis esetében, a gyógyszeres kezelés mellett ez a módszer hatékonyan mozgatja meg a megbénult arcizmokat. Ez a betegség idiopátiás, vagyis ismeretlen eredetű. Előzetes fájdalom az arcidegbénulás előtti egy-két napban a fül mögött érezhető, ám maga a bénulás hirtelen következik be.
A Bell-féle paralízis kimutatottan 85 százalékban spontán gyógyul, ám gyakran visszamarad a csökkent működőképesség, rángatózás, vagyis az arcizmok mozgászavara. Ám ahhoz, hogy ezek a zavarok minél kisebb mértékben legyenek jelen a beteg későbbi életében, a fizioterápia segítségével elektromosan ingerlik a bénult arcizmokat annak érdekében, hogy az izmokat megóvják a sorvadástól, ameddig a normális idegvezetés helyre nem áll - olvasható a magyarországi forgalmazó közleményében.

2. Alkalmazható centrális típusú arcidegbénulás esetében is, amelyet például stroke, gyulladás, daganat okoz. Ez esetben csak a szájszél nem mozog megfelelőképpen.

Kezelés utáni állapot

A centrális arcidegbénultaknál nem az arcideg működészavaráról van szó, hanem az arcidegig vezető, betegségből eredő idegpálya sérüléséről.

3. Akut és krónikus középfülgyulladás okozta komplikáció is okozhat arcidegbénulást.

4. Kialakulhat még traumák, főként a halántékcsont törése után; gyakran idegsérüléssel járó baleset után, de eredete okaként gyakran a meghűlést, illetve vírusos fertőzést valószínűsítik (herpes simplex). Továbbá hátterében állhat még az idegeket megbetegítő vírusfertőzés (mumpsz, övsömör), valamint a kullancscsípés utáni ideggyulladás okozója, a Lyme-kór. Oka lehet még anyagcserezavar (cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés), immunmechanizmusú betegség (szklerózis multiplex), érelváltozás vagy a halántékcsont és/vagy az arcideg daganatai (fültájon lévő daganatok) okozta idegkárosodás. A halántékcsont illetve az arcideg daganatai is vezethetnek arcidegbénuláshoz.

A TakeTen készülék


Miért jó a TakeTen kezelés?

Speciális, úgynevezett Baxendale-hullám formátuma és a milliamper erősségű áram miatt a legteljesebb mértékben képes elérni a mélyizmokat is. Oly mértékben képes megdolgoztatni őket, amelyre korábban nem is mertünk gondolni - írják a kezelés kidolgozói.

A mélyizmokig ható intenzív tornáztatással jó esélye van a betegnek a közel teljes gyógyulásra, amennyiben a többi együttható elem is kedvezően alakul számára (minél enyhébb a bénulás mértéke, annál teljesebb lehet a gyógyulás).

Kéky Kira

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag