Alternatív módszer a depresszió és a szorongás ellen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A fejen és a kézfejen lévő akupresszúrás pontok nyomkodásán alapuló technika ígéretes terápiának tűnik többek között a szorongás, a depresszió és a düh kezelésében is. A módszer érzelmi szabadság technika (emotional freedom technique - EFT) néven is ismert.

A Staffordshire Egyetem kutatói is vizsgálták az EFT hatásosságát. A kísérletet vezető Tony Stewart professzor így nyilatkozott a kezelésről: "Az EFT egy új és fejlődőben lévő terápia, amely számos különféle betegség kezelésében alkalmazható. A betegek finoman megtapogatják a főként a fejen és a kézfejen lévő akupresszúrás pontokat, és eközben meghatározott kijelentéseket tesznek.
Stresszoldás tapogatással? (Kép: Europress)

Stresszoldás tapogatással? (Kép: Europress)

Egyre több kutatás igazolja, hogy az EFT hatékony és biztonságos kezelés, és a mentális egészségügyi ellátásra irányuló igény becsült növekedésével (és ezzel párhuzamosan a brit egészségbiztosítás forrásainak csökkenésével) nagy szükség lenne az EFT alkalmazásának elterjesztésére." Az egyetem kutatásában 39 beteg vett részt, akiknek többsége a kezelés következtében jelentős javulást mutatott.

A szakértők szerint az EFT egyik legnagyobb előnye az, hogy miután elsajátították, önállóan is lehet alkalmazni, vagyis a betegek maguknak is használhatják bármikor, amikor szükséges. A kutatások alapján megállapították, hogy egy beteg kezeléséhez átlagosan öt alkalommal kell elvégezni a terápiát. Ez jelentősen rövidebb, mint az olyan kezelések, mint a kognitív viselkedésterápia, ahol hat - húsz foglalkozásra is szükség lehet a betegségtől és annak súlyosságától függően.

A kutatás eredményei részletesen a Journal of Psychological Therapies in Primary Care szaklapban olvashatók.

A gondolatok helyes mederbe terelésében segíthetnek a különféle relaxációs technikák (jóga, tai-chi), de elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás is. Testünk és lelkünk is csak akkor tud megküzdeni a mindennapi stresszel és kihívásokkal, ha kipihentek vagyunk! Napi 8 óra alvás már elegendő, ez is akkor a legpihentetőbb, ha még jócskán éjfél előtt sikerül ágyba kerülnünk. Ügyeljünk arra is, hogy álmunk zavartalan legyen: ágyunk kényelméről és a hálószoba csendjéről érdemes gondoskodni, így valóban pihentető és stresszoldó lehet pihenésünk.Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bimbó Melinda
klinikai szakpszichológus
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag