Alternatív medicina a betegségek kezelésében

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A "nyugati, korszerű" medicina mellett létezik egy "alternatív" medicina is, melynek szerepe ellentmondásos.
Itt van például a táplálék kiegészítők kérdése. Az Egyesült Államokban évente 15,7 milliárd dollárra teszik e készítmények éves forgalmát, miközben semmilyen tanulmány nem igazolta hasznukat, és biztonságosságukat. Tíz éve az Egyesült Államok lakosságának 1/3-a élt e készítményekkel, használta azokat. A lakosság 1/3-a konzultál alternatív módszereket alkalmazó szakemberekkel is.
E betegek átlagosan évente 19 viziten vesznek részt, alkalmanként 27,6 dollárért. Leginkább 25-49 év közötti, jól kereső, egyetemet végzett, nem afrikai származású amerikaiakról van szó, többségük az USA nyugati államaiban él. Legtöbbször hátfájdalmak, szorongás, fejfájás, különböző krónikus fájdalmak és tumorok indukálják az alternatív kivizsgálást, kezelést. A lehetséges gyógymódok köre szerteágazó: megavitaminok, gyógyteák, relaxatiós gyakorlatok, chiroprakticus kezelések, meditáció, massage therapia stb. A paciensek 83%-a egyidejűleg a korszerű orvostudomány lehetőségeit is igénybe veszi, de 72%-uk nem tájékoztatja kezelő orvosát az alternatív kezelés egyidejű alkalmazásáról. Nem hunyhatunk szemet a "párhuzamos", alternatív megoldások nagy számú, azaz gyakori alkalmazása felett, ezért is kezdtek az amerikai orvosegyetemek speciális, ún. "alternatív therápiás" tanfolyamokat szervezni a medicusok számára. A jövő orvosai így a hatékonyság, a veszélyek kérdésében felkészültebb információt adhatnak betegeik számára, mind a konvencionális, mind az alternatív therápiák területén.
Az Egyesült Államokban minden gyógyszer forgalomba helyezését a gyógyszerhatóság /FDA/ engedélyezi. Laboratóriumi vizsgálatok, majd klinikai tanulmányok bizonyítékaihoz, eredményeihez kötik az engedély megadását.
Sajnos, a gyógyhatású készítmények, gyógyteák esetében eddig nemigen került sor az aktív hatóanyag izolálására és klinikai vizsgálatok elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy a hatékonyság és a biztonság bizonyítékai legtöbbször hiányoznak. 1990-ben ugyanakkor több növényi hatóanyag (pl. plantago psyllium, rhamnus purshiana, senna tea) kiállta az FDA kritikáját, és hashajtó, laxatív hatásuk igazolható volt. 142 növény azonban a "nem hatékony, nem biztonságos", további 116 pedig  "elégtelenek a bizonyítékok" besorolást kapott.
Bizonytalan az adagolás, azaz a dózisok kérdése is. Rendszerint nem ismerjük a gyógyteákban lévő számos hatóanyag közül a legfontosabb, igazán hatékony molekulát, az adagok nem standardizáltak, ezek tisztázása pedig a korszerű gyógyítás alapfeltétele.
Jogos a felvetés: miért nem végeznek az alternatív, gyógyhatású készitményeket forgalmazó cégek is in vitro-, majd klinikai vizsgálatokat? Azért, mert e vizsgálatok az igazi gyógyszer cégeknek átlagosan 12 évbe és átlag 231 millió dollárjukba kerül. Miért is kellene ennyit vesződni, amikor készítményeik egyes esetekben már évszázadok óta "forgalomban vannak".
Marad tehát a jelen helyzet, amikor is a konvencionális és alternatív orvoslás egymás mellett él. Tudnunk kell azonban, hogy az előbbi bizonyítékokon alapszik, az utóbbiban - egyelőre - hiányoznak az evidenciák.
2007-07-29 12:54
Forrás: Weborvos Dr. Káli András PhD.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag